Duodecim 140 vuotta

Duodecim on toiminut jo 140 vuoden ajan puolueettomana, aktiivisena ja väsymättömänä maamme lääketieteen edistäjänä, terveydenhoidon kehittäjänä sekä lääkäreiden ammatillisen kehittymisen ja kollegiaalisuuden tukena.

Asiat eivät synny, kehity ja muutu itsestään, vaikka helposti siltä tuntuukin. Aina tarvitaan niitä, jotka tarttuvat toimeen ja tekevät. Vuonna 1881 heitä oli 12, tänä päivänä maamme suurimpaan tieteelliseen seuraan Duodecimiin kuuluu yli 24 000 lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa. Ilman heitä ei olisi meitä, eikä myöskään suomalaista hyvinvointia sellaisena, kuin me kaikki sen tunnemme.

Yksi meistä

Kaksitoista lääketieteen opiskelijaa perusti Duodecimin vuonna 1881 tarkoituksenaan suomalaistaa lääketieteen sanasto ja sen korkein opetus. Pienestä vaikuttajien ryhmästä on kasvanut runsaslukuinen yhteisö

Duodecimin juhlavuoden aikana esittelemme Aikakauskirja Duodecimissa 12 lääkäriä, jotka omalla sarallaan vievät Duodecimin tarinaa eteenpäin.

  • Arkkiatri Risto Pelkonen
Juhlavuoden blogisarja
Kurkistus Ateneumiin – arvokas ja lähes yhtä vanha kuin Duodecim

Duodecim viettää 140. juhlavuottaan. Lähes yhtä vanha on 1888 yleisölle avattu Ateneum. Olemme saaneet Ateneumilta tervehdyksen Duodecimin jäsenille.  

Tiesitkö mitä yhteistä on Duodecimilla ja Ateneumilla? Amanuenssi Anne-Maria Pennonen vie lyhyelle aikamatkalle taiteen ja tieteen historiaan sekä avaa oven kulissien taakse Ateneumin konservointiateljeeseen.

Lue myös Marja Sakarin artikkeli Aikakauskirja Duodecimista ”Taide on perustarve”.