Julkaisutoimintaa lähes 140 vuotta

Duodecim-seuran toiminta käynnistyi marraskuussa 1881 ja ensimmäinen sanaluettelo ilmestyi painotuotteena jo 1883. Seuraavana vuonna repäistiin, kun perustajajäsen Hillbomin johdolla tehtiin käännös saksalaisen professori Eschmarkin ensiapuoppaasta, joka nimettiin juhlavasti ”Vahingoittuneen ensimmäiseksi avuksi”. Pari vuotta myöhemmin haettiin vasta perustetulta Suomen Punaiselta ristiltä 500 markkaa julkaisutukea kirjan toiseen painokseen. Rahat käytettiin tieteellisen toiminnan tukemiseen.

Pian vuonna 1885 käynnistyi Duodecim-lehden ja muutamaan vuotta myöhemmin 1889 Terveydenhoitolehden julkaiseminen. Kumpaakin lehteä julkaistaan edelleen, vaikka jälkimmäinen ei enää olekaan Duodecimin julkaisu. Vuosisatojen vaihteessa tapahtui paljon muutakin, rakennettiin sairaalakiinteistöjä ja oltiin perustamassa tai rahoittamassa yrityksiä. Kehitykseen ja rohkeisiin askeliin kannusti fennomaanisen aatteen palo. Potilaita piti päästä hoitamaan paremmin, tutkittuun tietoon perustuen ja suomen kielellä. Julkaisutoiminta oli jatkuvan täydennyskoulutuksen kulmakivi. Mainittakoon, että Seuran perustajien sukunimet olivat ruotsinkielisiä, lääketieteen opetuskieli yliopistolla ruotsi ja vain miehet saivat opiskella.

Vuosituhannen vaihteessa tapahtui teknologinen murros, joka mahdollisti tiedon hallinnan kokonaan uudella tavalla. Lääkärin tietokantojen perustaja Ilkka Kunnamo kiteytti tavoitteen lyhyesti: ”Lääkärin pitäisi löytää kaivattu tieto yhdellä hakusanalla alle minuutissa”. Tavoite toteutui jo 1900-luvun puolella, kun CD-teknologialla onnistuttiin toteuttamaan hieno hakuohjelma. Uudella vuosituhannella alkoi Internetin ja selaimen voittokulku. Toimintaa kehitettiin yhtiön puolella kaupallisessa ympäristössä. Jaeltavien sisältöjen määrä moninkertaistui ja ne tuottivat terveydenhuoltojärjestelmälle niin paljon arvoa, että työnantajat ostivat kaikki sisällöt terveydenhuollon ammattilaisten ulottuville.

Yhtiön toiminta on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun ajan, ja liikevaihto lähes kymmenkertaistunut vuosituhannen alusta. Analogisen ja digitaalisen liikevaihdon osuudet ovat kääntyneet päälaelleen ja nykyisin digitaalisen liikevaihdon osuus on lähes 20-kertainen verrattuna painotuotteisiin. Keskeiset tavoitteet ja aatteet lähes kaiken yhtiön toiminnan osalta ovat edelleen hyvin lähellä sitä mitä ne olivat seuran perustajilla noin 140 vuotta aiemmin. Voidaan ylpeinä todeta, että yhtiön toiminta on Duodecim-seuran varsinaista toimintaa, joka on järkevä toteuttaa liiketaloudellisessa ympäristössä. Ylpeillä voidaan siitäkin, että kaikki suomenkielisten opiskelijoiden opetus yliopistolla on suomenkielistä ja valtaosa lääketieteen opiskelijoista ja Duodecim-seuran jäsenistäkin on naisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *