Vuosi koronaa, 20 vuotta Terveysporttia ja 140 vuotta Duodecimia

Kustannus Oy Duodecim teki merkittävän – jälkikäteen arvioiden suorastaan huikean – siirtymisen verkkojulkaisemisen maailmaan 20 vuotta sitten, kun aloite Terveysportti-portaalista tehtiin. Omistajamme, tuolloin 120-vuotias tieteellinen seura, silloisten virkailijoiden ja luottamushenkilöiden johdolla, katsoi rohkeasti tulevaisuuteen ja mahdollisti mullistavan palvelun synnyn. Siitä alkaen erilaisten digitaalisten työkalujen ja tuotteiden osuus tarjonnastamme on kasvanut koko ajan ja valikoima on monipuolistunut harppauksin. Vuosi sitten tätä kehitystä kirittämään ilmaantui Covid-19; Suomen ensimmäinen uuden koronaviruksen aiheuttama infektio varmistui, ja hämmästyttävän nopeasti virus mullisti arkemme. Kun pandemia laittoi etsimään uusia työnteon ja opiskelun tapoja, me kustantamossa pystyimme onneksemme jatkamaan omaa työtämme ja osaltamme helpottamaan terveydenhuollon ammattilaisten tiedonsaantia ja siirtymistä digivetoiseen etätoimintaan.

Lääkärin tietokantoihin toimitettiin heti uutta tartuntatautia käsitteleviä artikkeleita, joita tilanteen ja tiedon lähes päivittäin muuttuessa on myös päivittäin tarkastettu ja muokattu. Terveyskirjastoon tuotiin koronainfektiota koskevia artikkeleita, ja tuhannet kansalaiset löytävät ne edelleen päivittäin. Oppiportti vahvistui tärkeäksi työkaluksi terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille, ja koronavirusta koskevia koulutusaineistoja tuotiin nopeasti kaikkien ulottuville. Tiedeyhteisö ympäri maailman käynnisti COVID-19:a koskevan tutkimuksen huimalla vauhdilla, ja tuoreimpia tiedeuutisia luotettavista lähteistä koottiin Terveysportin etusivulle. Tarjosimme keväällä terveydenhuollon yksiköille myös koronabotin liitettäväksi heidän omiin kanaviinsa helpottamaan ihmisten tiedontarvetta.

Iso ponnistus oli Omaolo-palveluun yhteistyössä THL:n ja nykyisen DigiFinland Oy:n kanssa tehty koronavirus-taudin oirearvio, johon tuotimme tiheästi päivittyneen tietosisällön. Koronaoirearviolomake auttaa sekä kansalaisia että ammattilaisia pandemian hallinnassa, ja sitä onkin vuoden aikana täytetty yli 2 miljoonaa kertaa.

Pandemian hiipumisen voi tällä hetkellä nähdä häämöttävän rokotusten käynnistyttyä ympäri maailmaa. Sen sijaan Terveysportti, Kustannus Oy Duodecim ja Suomalainen Lääkäriseura Duodecim jatkavat vahvoina suomalaisten lääkäreiden ja terveydenhuollon arjen helpottamista, entisiä ja uusia keinoja ja työkaluja kehittäen. Kaiken mahdollistaa seuran jäsenkollegojen työpanos sekä toimiva yhteistyö asiantuntijoiden, viranomaisten, organisaatioiden ja yritysten kanssa; ilman sitä Suomi olisi erilainen.

Lue myös Johannes Lyytikän blogi: Näin tehtiin koronavirustaudin oirearvio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.