Mikä on vakaa, virkeä ja täyttää 140 vuotta?

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin perusti 12 lääketieteen opiskelijaa vuonna 1881, kansan tarpeeseen, suomen kielen takia. Aikakauden mukaan opiskelijat olivat miehiä, vaikka Rosina Heikel jo uursikin uraa. Seura on ollut ja on tieteellinen seura, nytkin suurin Suomessa. Ammattikunnan edunvalvonta katsottiin erittäin tarpeelliseksi ja tarpeelliseksi irrottaa omaan organisaatioonsa. Suomen Lääkäriliitto perustettiin ennen muuta tähän tarkoitukseen 1910. 

Tieteellinen seura perusti nopeasti lääketieteellistä tietoa välittääkseen ja suomenkielistä sanastoa levittääkseen Aikakauskirja Duodecimin. Se tulee monen mieleen tänäänkin ensimmäisenä seuran nimen kuullessaan. Seura on edelläkävijä lääketiedettä välittämässä, tai kuten Kustannus Oy Duodecim sen sanoittaa, tekemässä tiedosta terveyttä. Kaiken vakauden ja vakavaraisuuden voimauttamana ja vastapainoksi Seura on tehnyt vuosikymmenten aikana monia virkeitä avauksia.

Edellisen vuosituhannen lopulla julkaistiin ensimmäinen kansallinen Käypä hoito -suositus, ja joulun alla juhlittiin terveydenhuollon ammattilaisten käytössä kuluvan Terveysportin kahta vuosikymmentä. Yhteistä näille on digitaalisuus, kaikkeen pääsee käsiksi sieltä, missä vain on toimivat yhteydet. Olin itsekin mukana, kun näyttöön perustuvaa päätöksenteon tukea (EBMeDS) toden teolla käynnistettiin silloisen TEKES:n tukemassa hankkeessa. Viime vuosina Seura on suorastaan tunkeutunut yliopistojen tontille ja toiminut vahvana taustavaikuttajana tukemassa lääketieteellisten tiedekuntien tiivistyvää yhteistyötä MeDIGI-hankkeessa. Olennaisesti Duodecim kuitenkin pysyy lääkäreiden jatko- ja täydennyskoulutuksen saralla.

Duodecimissa on jäseniä kuin isossa organisaatiossa työntekijöitä, eikä joka jäsenen tavoittaminen ole mikään helppo juttu. Muutamaan kertaan tehdyn ”mielikuvaselvityksen” mukaan Seura on luotettava – ja näyttää ulospäin harmaantuneelta ja ukkoutuneelta. Viestinnässä on siis jatkossakin tehtävää. Arvot ovat mielestäni kohdillaan: tieteellisyys, eettisyys, luotettavuus ja yhteisöllisyys. Alkaneen vuoden kärki on strategian kriittinen tarkastelu ja päivittäminen: jäsen, lähetä ajatuksia vaikka Seuran valtuuskuntaan äänestämäsi edustajan kautta. Syksyllä juhlitaan joka tapauksessa Duodecimin 140. vuosipäivää.

Yksi vastaus artikkeliin “Mikä on vakaa, virkeä ja täyttää 140 vuotta?”

  1. Jaana Laine sanoo:

    Duodecim 140 vuotta , korkealuokkainen tietopankki ja koulutus ohjelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *