Kesämentorointi

Duodecim haluaa yhdessä Suomen Medisiinariliiton ja Nuorten Lääkärien Yhdistyksen kanssa tukea erityisesti neljännen, viidennen ja kuudennen vuosikurssin kandidaatteja kesälääkärinä toimimisessa.

Vuoden 2025 kesämentoroinnin aikataulu ja ilmoittautuminen:

  • Mentorihaku kesän 2025 kesämentorointiin on mahdollista 22.4. asti. Haku kesällä 2025 on päättynyt. Voit kuitenkin halutessasi jättää yhteystietosi lomakkeelle tulevia kesiä varten. Hae mukaan mentoriksi!
  • Aktorihaku kesän 2025 kesämentorointiin on auki 22.1.-22.4. Haku on päättynyt.
  • Ryhmäjaot lähetetään huhtikuun lopussa 30.4. mennessä mentoreille. Tämän jälkeen mentoripari pääsee suunnittelemaan kesämentorointia ja kontaktoimaan aktorit.
  • Kesämentorointi alkaa 7.5. webinaarimuotoisella info ja koulutusosuudella. 

7.5. järjestettiin etäinfo ja -koulutus

Mitä kesämentorointi on?

Voit ryhtyä kesämentoriksi, jos olet vähintään 5. vuosikurssin kandi tai mieleltäsi nuori lääkäri tai haluat tukea mentoroimalla nuorta kollegaa.

Aktoriksi eli mentoroitavaksi voivat ilmoittautua 4. ja 5. vuoden kandit sekä ensimmäistä kertaa kesällä 2025 myös 6. vuosikurssin valmistuvat/valmistuneet. Viidennen ja kuudennen vuoden kandit voivat siis toimia sekä mentoreina että aktoreina alemmille vuosikursseille. 6. vuosikurssin mentorina voi toimia 6. kurssia kokeneempi lääkäri. Ulkomailla opiskelevat Suomeen kesätöihin saapuvat kandidaatit ovat myös tervetulleita mukaan toimintaan.

Mentorointiryhmät muodostetaan huhtikuussa ja mentorointi pääsee käyntiin toukokuun aikana. Mentorointiryhmät koostuvat kahdesta mentorista sekä 4–6 aktorista eli mentoroitavasta. Jokaiseen mentorointiryhmään pyritään saamaan edustus mahdollisimman monesta eri yliopistosta. Näin ryhmän jäsenet ovat mitä todennäköisimmin kaikki entuudestaan vieraita toisilleen. Kaikki ryhmän aktorit työskentelevät kesänsä samankaltaisessa työympäristössä, kuten terveyskeskuksen vuodeosastolla. Mentorointi päättyy elokuussa.

Mitä mentorointi on parhaimmillaan?

  • Kiinteä osa lääkäriksi kasvamista
  • Vertaistukea työssä jaksamisen edistämiseksi
  • Yksi väylä purkaa tuntoja
  • Uusia kollegakunnan sisäisiä tuttavuuksia
  • Ihan mitä ryhmä itse keksii!

Mitä mentorointiprojekti ei ole?

  • Medisiinisten kysymysten ratkomista (tämä tapahtuu työpaikoilla!)
  • Mielenterveyden sairaanhoitoa (tällaista tukea tarjoavia tahoja ovat mm. YTHS, työterveydenhuolto ja Lääkäriliiton luottamuslääkärit)
  • Mentorin ei tarvitse olla ohjaamisen ammattilainen!

Mentorointiryhmä tapaa etäyhteyksin:

  • toukokuussa 2 kertaa
  • kesäkuussa 3 kertaa
  • heinäkuussa 2 kertaa
  • elokuussa ryhmän toiveista riippuen 1–2 kertaa

Tapaamisajankohdista sovitaan mentorien johdolla mentoroinnin alkaessa. Halutessaan ryhmä voi järjestää tapaamisia myös edellä kuvattua mallia useammin.

Mentorointitapaamisissa keskustellaan niistä teemoista, jotka kulloinkin tuntuvat ryhmäläisistä ajankohtaisilta. Esimerkkiaiheita ovat itsenäinen päätöksenteko, epävarmuuden sietäminen, kuoleman kohtaaminen, hoidonrajaukset ja virheiden tekeminen.

Yhteydenottolomake

Aktorit ja mentorit voivat olla yhteydessä Kesämentorointia järjestävään tiimiin tämän yhteydenottolomakkeen avulla touko-elokuun aikana. Kysymyksiin vastataan arkisin 72 tunnin sisällä, pois lukien heinäkuussa.

Tutustu kesämentoroinnissa mukaan olleiden tarinoihin:

Infovideot mentoreille ja aktoreille

Vuoden 2025 tallenteita pääsee katsomaan salasanalla kesä2025

aktoreille

mentoreille

Tallenteita aiemmilta vuosilta:

Infovideo mentoreille (56 min)
Infovideo aktoreille (55 min)

Kesämentoroinnin opas

Mentori, lataa opas kesämentoritoimintaan pdf-tiedostona.


Lisätietoa lääkärien mentoroinnista

Mitä mentorointi on?

Lyhyt 3 min kooste pidemmästä Mitä mentorointi on -webinaarista

Näin onnistut mentoroinnissa

Mentoreille suunnattu Näin onnistun mentoroinnissa -tallenne keväältä 2020. Asiantuntijana Outi Kortekangas-Savolainen

Lääkärit mentoroivat-opas

Lääkärit mentoroivat – opastiedostoon on koottu tietoa mentoroinnista ja kokemuksia virallisesta mentoroinnista maamme lääkärikunnassa.
Tiedosto on tarkoitettu kaikille mentoroinnista kiinnostuneille lääkäreille ja lääketieteen opiskelijoille. Lääketieteen opiskelijoiden hyvinvoinnista ja sen edistämisestä kiinnostuneet ovat myös kohderyhmä. Tiedosto on tarkoitettu tietolähteeksi mentoroinnin pystyttämistä tai vakiinnuttamista pohtiville tahoille, esimerkiksi Duodecimin paikallisyhdistyksille, ja myös mentori- ja aktorikoulutuksen järjestäjille.

Linkki oppaaseen>>

Webinaaritallenteet

Lääkärit mentoroivat live-webinaarit järjestettiin 2021 huhti-toukokuussa. Katso tallenteet!

  1. Mitä mentorointi on? 
  2. Mentoroinnin monet muodot 
  3. Mentorointi ideasta käytännöksi – miten järjestät mentorointia 

Lisätietoja mentorointiaiheisista webinaareista ja tallenteet >>