Tieteellinen kirjoittaminen

3.-4.12.2020

Kalevankatu 11 A, Helsinki Katso kartalta

Selkeästi ja johdonmukaisesti kirjoitettu tieteellinen artikkeli tavoittaa enemmän lukijoita. Mitä paremmin artikkeli on kirjoitettu, sitä todennäköisemmin se hyväksytään julkaistavaksi ja sitä enemmän siihen viitataan.

Kurssin tavoitteena on auttaa osallistujaa kiteyttämään oman tutkimuksensa sanomaa sekä kirjoittamaan ymmärrettävästi ja lukijalähtöisesti. Suomen kielellä toteutetulla kurssilla harjoitellaan selkeiden ja johdonmukaisten tekstien kirjoittamista sekä tutustutaan erilaisiin kirjoittamista ja tekstin hiomista helpottaviin menetelmiin.

Kurssi sisältää runsaasti harjoituksia, joita tehdään kurssipäivien aikana itsenäisesti sekä ryhmätyönä. Lisäksi kurssilla tuodaan esille, mitä tekijöitä kirjoittajan tulisi huomioida, kun hän kirjoittaa suomenkieliseen lääketieteen lehteen. Kurssilla omaksutuista tekniikoista on hyötyä sekä suomenkielisten että englanninkielisten tekstien tuottamisessa.

Kohderyhmä

tohtorikoulutettavat ja muut tutkimustyötä tekevät lääkärit

Ohjelma

3.12.

09.00  Aamukahvi, ilmoittautuminen
09.15  Esittäytyminen ja kurssin tavoitteet
09.30  Johdannon perusrakenne
10.15  Tutkimuksen kohdeyleisö ja sanoma
12.00  Lounastauko
13.00  Kirjoittamisen kuolemansynnit
14.00  Kahvi
15.00  Sujuvasti suomeksi
16.00  Päivän päätös

4.12.

09.00  Aamukahvi
09.15  Lauseen ja kappaleen paraatipaikat
10.15  Kappalediagnostiikkaa
11.30  Tekstin suuntaviitat
12.00  Lounastauko
13.00  Selkeä pohdinta
14.20  Kahvi
14.40  Työmenetelmiä tekstin hiomiseen
15.30-16.00  Yhteenveto ja kurssin päätös

Tuothan mukanasi

Osallistujia pyydetään tuomaan kurssille oma keskeneräinen artikkelinsa sekä oman alansa tavoitelehdessä julkaistu artikkeli.

Tavoitteet

harjoitella yhdessä, miten

  • kiteyttää tutkimuksen sanoma,
  • kirjoittaa ymmärrettävästi, mukaansatempaavasti ja lukijalähtöisesti,
  • muokata ja selkeyttää kirjoituksen rakennetta (kappaleet ja jaksot) sekä
  • hioa omaa kirjoitustyyliä ja argumentointia.

Aika ja paikka

3.-4.2020
Duodecimissa (Kalevankatu 11A, Helsinki)

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu 18.11.2020 mennessä TÄSTÄ
Huomaathan, että koulutukseen mahtuu vain 16 osallistujaa.

Materiaalit

(tulossa tänne kurssin jälkeen)

Osallistumismaksu

Koulutuksen osallistumismaksu on 250€ sisältäen luennot ja kahvit. Lounas on omakustanteinen.

Opintopisteet

Saadakseen opintopisteet tohtorikoulutettavan tulee toimittaa osallistumistodistus tiedekuntaan valmistumisen yhteydessä ja tiedekunta arvioi, voiko opinnot sisällyttää tohtorintutkintoon ja paljonko opintopisteitä opetuksesta voidaan myöntää.

Kouluttajat

Anna Keski-Rahkonen

on Helsingin yliopiston mielenterveyden professori. Tutkimustyön ja tutkijakoulutuksen lisäksi hän on kirjoittanut Kustannus Oy Duodecimille useita kirjoja ja hänet valittiin vuonna 2015 Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan vuoden ryhmäopettajaksi.

Yasmina Silén

on lääkäri ja tohtorikoulutettava. Hän on suorittanut lääketieteen toimittajan tutkinnon Britanniassa ja työskennellyt lääketieteen toimittajana muun muassa Duodecimille, BMJ:lle ja Mediuutisille.

Lauri Saarela

on suomen kielen maisteri ja Aikakauskirja Duodecimin toimittaja. Hän on lääketieteellisten tekstien toimittamisen, kielenhuollon ja terminologian asiantuntija.

Yhteyshenkilö

Marco Sabell

marco.sabell (at) duodecim.fi

Peruutusehdot

  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan aiemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, peruutusmaksua ei veloiteta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, veloitetaan 50 % hinnasta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen tilaisuutta tai sitä ei peruuteta ollenkaan, veloitetaan 100 % hinnasta. Osallistumismaksua ei palauteta.
  • Estyneen henkilön tilalle voidaan ennen koulutuksen alkamista kuluitta vaihtaa toinen henkilö.

Pidätämme oikeuden koulutuksen peruuttamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, kouluttaja- ja paikkamuutoksiin.