Lääkäri, pidäthän huolta itsestäsi!

Lääkärin ammattiin liitetään usein sana kutsumus. Lääkärin työn motivoivina tekijöinä ovat tavallisesti halu auttaa, edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä parantaa ja kehittää asioita. Työtä tehdään intohimolla. Mutta miten lääkäri itse voi? Intohimotyötä saatetaan tehdä yli omien voimien. Omia rajoja voi olla vaikea tunnistaa.

Lääkärin työolot ja terveys 2019 -tutkimuksen ennakkotietojen mukaan kiire, tietojärjestelmien toimimattomuus, liiallinen työmäärä, työn pirstaleisuus ja jatkuvat keskeytykset ovat tyypillisimpiä lääkärin jaksamista rasittavia tekijöitä.

Läsnäoloa ja iloa – erilaisia tapoja palautua

Duodecim on nostanut strategiaansa lääkärien hyvinvoinnin yhdeksi tärkeäksi koulutusteemaksi. Hyvinvointia tukevien koulutusten suunnitteluun on perustettu oma työryhmänsä nimeltään OLO. Työryhmä koostuu lääkäreistä, mutta koulutusten asiantuntijoina on hyödynnetty monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita.

OLO työryhmän koordinoimat koulutukset tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia ja näkökulmia palautumiseen. Mindfulness lääkärin työssä -valmennus antaa eväitä rauhoittumiseen, läsnäoloon ja keskittymiseen. Ihminen lääkärissä – kurssi puolestaan tarjoaa työkaluja oman kehollisuuden hyväksymiseen, jaksamiseen ja armollisuuteen. Lääkärin parempi viikonloppu -kurssi on koonnut yhteen edellä mainittujen teemojen lisäksi muun muassa itsensä ilmaisua improvisaation avulla sekä oman tarinan pohtimista kirjailijan tarinoiden pohjalta.

Kollegiaalisuus voimavarana

Kaikkien edellä mainittujen koulutuksien ja tapahtumien yhdistävänä tavoitteena on lääkäreiden kollegiaalisuuden tukeminen ja vaaliminen. Kollegiaalisuus on yhteistyötä potilaan parhaaksi ja koko lääkärikunnan hyväksi Lääkäriliiton kollegiaalisuusohjeiden mukaisesti.

Kollegiaalisuudesta on myös kyse syksyllä pidettävän ensimmäisen D-olohuoneen kohdalla. Duodecim tukee lääkäreiden jaksamista tarjoamalla lääkäreille myönteistä yhteisöllisyyttä lanseeraamalla D-olohuone -konseptin. D-olohuone tarkoittaa lääkäreiden yhteistä kulttuurillista ja vuorovaikutteista iltamaa. Olohuoneessa kollegoiden kesken nautitaan musiikista, teatterista tai muusta taiteesta sekä mahdollistetaan keskustelua eri teemoista.

Tulevia suuntaviivoja jäsenistön parhaaksi

Koronavirustilanteen myötä uutena avauksena suunnitteilla on tällä hetkellä verkkopohjainen hyvinvointikoulutus Tunne itsesi, lääkäri. Siinä tarkastellaan lääkärinä kasvamista monitieteellisestä näkökulmasta. Asiantuntijoina on mukana kirjailija, tanssija, muusikko, näyttelijä ja joogi.

Monet koulutusideat ja -tarpeet kumpuavat tavallisesti jäseniltämme. Mitä ajatuksia tarjontamme herättää? Miten voisimme olla avuksi? Kuuntelemme jäseniämme herkällä korvalla ja olemme hyvin avoimia uusille lääkäreiden hyvinvointia tukeville ideoille!

Tutustu syksyn koulutustarjontaan »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *