Duodecimin koronavirusuutiset kootusti – päivitetty 20.4.

Koronavirustilanteen kehittyessä sitä koskevat tiedot ja ohjeet tarkentuvat jatkuvasti. Lue viikoittain päivittyvä kooste Duodecimin julkaisemista koronavirussisällöistä ja -uutisista.

(Uutista päivitetty 20.4.)

Aikakauskirja Duodecimilla päivittyvä kokoelma Covid-19-aiheisia artikkeleita

Artikkelit julkaistaan verkossa ja ne ovat kaikille avoimia, tutustu kokoelmaan!

Terveysportin tiedenostot: Tuore katsaus koronaviruslääkkeistä – keltaista valoa remdesiviirille

Terveysportin Tiedenostot-palstalla esitellään ajankohtaisia lääketieteeseen liittyviä kirjoituksia.

Säätiöiden rahoituspooli jakoi koronatutkimukseen 800 000 euroa

Neljän säätiön muodostama rahoituspooli jakoi ylimääräisessä rahoitushaussa apurahoja kymmenelle tutkimushankkeelle. Tuloksista voidaan ehkä hyötyä jo tänä vuonna. Lue lisää »

Oppiportissa uusia koronapotilaiden hoitoon liittyviä koulutusaineistoja

HUS tarjoaa koulutusaineistojaan Oppiportissa erikoissairaanhoidolle, perusterveydenhuollolle sekä alan korkeakouluille korona-pandemian ajan:

  • Koronapotilaan voinnin seuranta vuodeosastolla – ohje
  • Happihoito-ohje
  • Happihoito (video)
  • Vatsa-asentohoito Prone (video vain erikoissairaanhoidon käyttöön)

Koronapotilaiden hoitoon valmistautumisen tueksi Oppiportti on avannut hengitysongelmien hoitoon liittyvät laitekoulutukset terveydenhuollon organisaatioiden ja oppilaitosten vapaaseen käyttöön:

Oppiportin muut ajankohtaiset sisällöt, kuten tiiviin Korona-tietoiskun ja suojainten käytön koulutusvideon, löydät Oppiportin etusivulta.

Covid-19-aineistot Terveysportissa: Uutena eristys ja karanteeni perusterveydenhuollossa

Terveydenhuollon ammattilaisten tiedonhallinnan helpottamiseksi Terveysportista löytyy covid-19-tartuntaa ja sen hoitoa käsitteleviä sisältöjä. Lue lisää »

Terveyskirjaston artikkelit: Korona-ajan selviytymisopas ja Uusi koronavirus (COVID-19)

Terveyskirjaston Korona-ajan selviytymisopas -artikkeli tukee psyykkistä hyvinvointia epävarmuuden ja ahdistuksen keskellä. Artikkeli anta tietoa, toivoa, käytännön keinoja selviytymiseen ja ohjaa avun äärelle.

Luotettavaa tietoa koronaviruksesta löydät Terveyskirjaston Uusi koronsavirus (COVID-19) -artikkelista »

Blogikirjoitus: Erillään mutta yhdessä

Koulun terveyskirjaston päätoimittaja, Katja Aktan-Collan, toteaa blogitekstissään, kuinka ”kansamme yhteistalkoot ovat kuin nyyttikestit – jokainen voi keksiä jotain, millä auttaa muita ja samalla itseään.”

Koronaekstra-podcast: Kuinka käsitellä koronan aiheuttamaa epävarmuutta ja pelkoa?

Mieletöntä, Anja Snellman -podcastin erikoisjaksossa käsitellään koronavirustilannetta, millaisia tunteita epävarmuus ja eristäytyminen aiheuttavat, miten omaa suhtautumista voi muokata ja mistä saada etäapua. Vieraana on psykologi, psykoterapetti Jan-Henry Stenberg.

Äyräpää symposiumi järjestetään 11.9., Duodecimin koulutustapahtumat perutaan ainakin 30.4. saakka ja Valamo-seminaari järjestetään vasta vuonna 2021

Äyräpää symposiumiin aiemmin ilmoittautuneiden ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan uudelleen, lähetämme tarkemmat ohjeet sähköpostitse. Lue lisää muista koulutustapahtumista ja Valamo-seminaarista.

Duodecimin Koronavirus-neuvontabotti tueksi ajantasaiseen koronatiedottamiseen

Viranomaisohjeisiin ja kansallisiin sekä kansainvälisiin hoitosuosituksiin perustuva neuvontabotti on asennettu Terveyskirjastoon ja Duodecim tarjoaa neuvontabotin vastikkeetta kaikille Terveysportin asiakaskunnille asennettavaksi omille sivustoilleen epidemian ajaksi. Lue lisää »

Koronavirustaudin oirearvio verkossa

Duodecim on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen pohjalta koronavirustaudin oirearviokyselyn, joka on julkaistu Omaolo-palvelussa. Epäiletkö tartuntaa –  tee kysely!

THL:n koronavirusta koskevat tiedotteet myös Terveysportissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa ja arvioi koronavirus COVID-19 tilannetta. Koska THL:n sivut ovat kovan kuormituksen alla, julkaisemme päivittyvät tiedotteet samansisältöisinä myös Terveysportissa.

Koronavirus vaikuttaa myös tieteellisten yhdistysten toimintaan keväällä

Koronaviruksen vuoksi yhdistysten kokousten järjestäminen vaikeutuu. Tieteellisten seurain valtuuskunta TSV on koonnut yhdistyksilleen ohjeita, jotka on hyvä ottaa huomioon toimintaa suunniteltaessa. Lue lisää »