Verkkokurssi: Lääkäri ja tietokantojen osaava käyttö

Osaatko hyödyntää lääketieteellisiä tietokantoja tehokkaasti potilastyössä? Testaa nykyiset taitosi »

Suoritusaika: 15.10.-15.12.2020

Miten yksittäistä sirpaletietoa etsiessäni hyödynnän Terveysportin monihakua kohdistettuna kymmeniin tietokantoihin samanaikaisesti? Miten analysoin potilaan kokonaislääkityksen haittakuorman ja riskiprofiilin? Miten valjastan McMaster tietokannan hälyttämään minua korkealaatuisista uutta tietoa sisältävistä erikoisalani tutkimustuloksista? Miten saan automaattisen tiedotteen Dynamed Plus:sta kun  tietyn sairauden hoitokäytännössä on muutoksia?

Lääketieteellisten tietokannoista löytyy monipuolisia ominaisuuksia, jotka helpottavat potilastyötä. Esimerkiksi lääkelistauksen voi laatia hyödyntämällä lääketietokannan indikaatioryhmittelyä, ja potilaan lääkityksen haittavaikutusriskin kokonaisprofiilin saa selvitettyä kerralla. Julkaisuseurantapalveluiden avulla saat laatuarvioitua tietoa erikoisalasi uusimmista huippututkimuksista.

Kurssin kokonaisarviossa 100% suorittaneista antaa sille arvosanaksi hyvä/erinomainen ja neljä viidestä kurssilaisesta on valmis suosittelemaan sitä kollegoilleen.

Tavoitteet

Osallistuja:

  • oppii tuntemaan keskeiset potilastyössä tarvittavat lääketieteelliset tietokannat (Terveysportin tietokannat, Cochrane Library, Medline/PubMed) , niiden rakenteen, käyttöperiaatteet ja hakutekniikan sekä uuden tiedon keskeiset seurantamenetelmät tietokantojen ja syötteiden avulla
  • omaksuu keskeisten lääketieteellisten tietokantojen käytössä EBM-tietolähteiden hyödyntämisen, EBM-tiedonhaun periaatteet, uutuusvalvonnan tekniikan sekä käytännön hakutaidot Terveysportin, Cochrane-kirjaston ja PubMed/MEDLINE-tietokannan osalta.

Hyödynnä kurssin videoluennot omana käsikirjastonasi! Videot ovat käytössäsi 12 kk kurssin aloituksesta. Videokirjastoa päivitetään jatkuvasti, jotta sisältö pysyy ajan tasalla.

Kohderyhmä

Kaikki lääkärit.

Työskentelytapa ja tekniikka

Verkkokurssilla opiskellaan multimedia-aineistojen avulla ja suoritetaan harjoitustehtäviä. Osallistujalla on verkkokurssin ajan pääsy kaikkiin Terveysportin ja Cochrane-kirjaston tietokantoihin, joten opiskelu onnistuu joustavasti myös työpaikan ulkopuolella. Kurssin opiskeluun tarvitaan internet-yhteydellä varustettu tavanomainen tietokone (Windows/Mac), jossa tulee olla multimedialuentojen kuuntelumahdollisuus. Myös Tablet -tyyppiset laitteet (esim. iPad) sopivat kurssin opiskeluun. Kurssin esittelyvideo »

Kurssin sisältö ja suoritusvaatimukset

1. Kurssin aloitusverkkotyöskentelyyn tutustuminen
– esittelyvideo kurssialueella
– Tietokantaosan alkutestin suoritus ja oman verkko-opiskelusuunnitelman laatiminen

2. Lyhytluennot
Kurssi on kahtena kurssialueena Moodlessa ja opiskeltavana on (I) tietokantaosassa runsaat 20 videomuotoista lyhytluentoa (yhteensä n 70 minuuttia) sekä (II) uutuusvalvontaosassa 15 videoluentoa ja –demoa.

3. Harjoitukset
Lyhytluentoihin sisältyy 8 +4 harjoitustehtävää. Tehtävistä kurssilainen saa välittömän suoritepalautteen, johon tutustuminen on huomioitu aikaresurssia määritettäessä.

4. Loppukoe ja kurssipalautteen antaminen

Kurssin opettajana toimii dosentti Kalle Romanov.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Medupro Oy:n kanssa.

Osallistumismaksu

300 € (sis. alv. 24 % ). Laskutetaan noin viikkoa ennen tilaisuutta.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen

Erikoistumispisteet

Hyväksytty : Terveydenhuolto (8), Hallinnollinen koulutus kaikille aloille (8), Terveydenhuolto (hammaslääketiede) (8)

Kurssin opettaja

Kalle Romanov

Dosentti

Yhteyshenkilö

Laura Teikko

laura.teikko(at)duodecim.fi

Peruutusehdot

  • Laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus. Peruutuksesta tulee ilmoittaa yhteyshenkilölle tai koulutus(at)duodecim.fi.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan aiemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, peruutusmaksua ei veloiteta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen suunniteltua toteutusajankohtaa, veloitetaan 50 % hinnasta.
  • Mikäli osallistuminen/tilaus peruutetaan myöhemmin kuin 48 tuntia ennen tilaisuutta tai sitä ei peruuteta ollenkaan, veloitetaan 100 % hinnasta. Osallistumismaksua ei palauteta.
  • Estyneen henkilön tilalle voidaan ennen koulutuksen alkamista kuluitta vaihtaa toinen henkilö.

Pidätämme oikeuden koulutuksen peruuttamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, kouluttaja- ja paikkamuutoksiin.