139. vuosipäivän symposiumi

20.11.2020

12:15 - 16:45

Verkkolähetys Paasitornista Katso kartalta


Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin 139. Vuosipäivän symposiumi välitettiin suorana verkkolähetyksenä 20.11.2020 Paasitornista Helsingistä. Tapahtuman teemana oli vitsauksista viisautta. Tallenteet tulevat katsottavaksi joulukuussa.

Keskustele tapahtumasta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #Dvuosipäivä

Tallenteet

Tallenteet symposiumin puheenvuoroista ovat katsottavissa täällä>>
138. vuosipäivän symposiumin tallenteita voit katsoa puolestaan täällä>>

Aika ja paikka

perjantai 20.11.2020 klo 12.15, verkkolähetys

Ohjelma

VITSAUKSISTA VIISAUTTA?

Tilaisuuden juontavat toimittaja, FM Tiina Merikanto ja LT Enni Sanmark

12.00   Verkkolähetys avataan äänien testaamista varten
12.15   Musiikkia, Philomela
12.25   Avaussanat, Seuran puheenjohtaja Leo Niskanen
12.30   Pandemioiden historiasta, dosentti Heikki S. Vuorinen, Helsingin yliopisto
12.55   Palkinnot ja huomionosoitukset
13.05   Korona vei ja tiede vikisi, professori Pekka Louhiala, Tampereen yliopisto
13.30   Filosofiasta, emeritusprofessori Timo Airaksinen, Helsingin yliopisto
13.55   Palkinnot ja huomionosoitukset
14.10   Konrad ReijoWaaran palkinnon saajan puheenvuoro

14.20   Tauko

14.50   Musiikkia, Philomela
15.00   Lääketieteen Säätiön puheenvuoro, säätiön pj Oskari Heikinheimo
15.05   Palkinnot ja huomionosoitukset
15.15   Tappaako pandemia demokratian?, suurlähettiläs, VTM Petri Tuomi-Nikula, Sitra
15.40   Palkinnot ja huomionosoitukset
15.45   Taloudesta, alivaltiosihiteeri, VTT Leena Mörttinen, Valtiovarainministeriö
16.10   Inhimillinen vallankumous, futuristi ja säveltäjä Perttu Pölönen

16.35   Satakunnan laulu 100-vuotiaan Satakunnan lääkäriyhdistyksen kunniaksi
16.40   Päätös

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahat

Säätiö jakaa vuosittain apurahoja keskimäärin 150 tutkijalle noin kahden miljoonan euron edestä. Vuoden 2020 apurahansaajat julkistettiin symposiumissa 20.11. Apurahan saajat 2020>>

Ilmoittautuminen

Ennakkoilmoittautuminen on päättynyt.

Ennakkoon ilmoittautuneille on lähetetty osallistumisohjeet sähköpostiin.

Kohderyhmä

  • lääkärit
  • lääketieteen opiskelijat

Tavoitteet

Koulutuksen jälkeen osallistuja

  • Osallistuja oppii eri tieteenalojen yhteistyön ja rajapintojen ylittämisestä.
  • Osallistuja tietää, että lääketiede on toivon tiede.
  • Osallistuja ymmärtää, että terveyteen vaikuttavilla tapahtumilla on monimutkaisia ja kauaskantoisia ennakoimattomia vaikutuksia.
  • Osallistuja tunnistaa terveystaloudellisia realiteetteja ja taustalla vaikuttavia päätöksiä

Puhujaesittelyt

Perttu Pölönen

futuristi ja säveltäjä

Perttu Pölönen on keksijä, kirjailija ja säveltäjä. Hän on voittanut Euroopan suurimman nuorten tutkimuskilpailun ja opiskellut tulevaisuuden teknologioita Singularity University -ajatushautomossa NASAn tutkimuskeskuksessa. Vuonna 2018 huippuyliopisto MIT nimesi hänet 35 lupaavimman innovaattorin joukkoon Euroopassa. Pertun esikoiskirja Tulevaisuuden lukujärjestys julkaistiin tammikuussa 2020.

Leena Mörttinen

alivaltiosihteeri

Leena Mörttinen on hiljattain nimitetty kansainvälisten ja rahoitusmarkkina-asioiden alivaltiosihteeriksi. Hän työskentelee nykyisin valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkönä. Hän on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi kansantaloustieteestä Helsingin yliopistossa. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Perheyritysten liiton toimitusjohtajana, Elinkeinoelämän keskusliiton kilpailukyky ja kasvu vastuualueen johtajana, Nordean pääekonomistina Suomessa sekä neuvonantajana Suomen Pankissa ja vanhempana ekonomistina Euroopan Keskuspankissa.

Timo Airaksinen

professori

Timo Airaksinen on Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian täysin palvellut professori (1981-2015). Hän on kirjoittanut laajasti hyvinvoinnin ja onnellisuuden kysymyksistä, viimeiseksi Hyvinvointivaltion unohtamat. Ikääntyneiden hoidon etiikka (Bazar, 2020) ja tietysti muista aiheista, esimerkiksi 1700-luvun filosofian historiasta ja teologiasta. Hän on matkustanut laajalti ja toiminut viime aikoina erityisesti Japanissa ja Puolassa, aikaisemmin USA:ssa (Pittburgh ja Taxas A&M University) ja Englannissa (Cambridge). Hän on toiminut Ylioppilastutkintolautakunnan jäsenenä (Filosofia, ET) kaksikymmentä vuotta ja kirjoittanut ison joukon lukion oppikirjojoja. Hän on kirjoittanut myös yliopistollisia oppikirjoja. Henelle on myönnetty Suomen Tietokirjalijoiden ja Pohjoinen Filosofiyhistys AGON ry. kunniapalkinnot ja viimeksi Väinö Voipio palkinto (2020).

Pekka Louhiala

professori

Pekka Louhiala on koulutukseltaan lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja Doctor of Philosophy. Hän toimii tällä hetkellä määräaikaisena lääketieteen filosofian ja etiikan professorina Tampereen yliopistossa. Louhiala on ennen nykyistä tehtäväänsä opettanut pitkään Helsingin yliopistossa ja julkaissut tieteellisiä kirjoja ja artikkeleita laaja-alaisesti lääketieteen etiikan ja filosofian aloilta. Viime aikaisia kiinnostuksen kohteita ovat olleet mm. plasebovaikutus ja hoitosuhteen merkitys.

Heikki S. Vuorinen

dosentti

LL 1976 HY, LKT 1992 HY, lääketieteen historian dosentti 2000 TaY ja 2002 HY. Vuorinen on erityisesti tutkinut kansanterveyden historian eri puolia ja kirjoittanut kymmeniä tieteellisiä artikkeleita sekä aihetta käsitteleviä kirjoja: Tauti(n)en historia (2002), Tautinen Suomi 1857–1865 (2006) ja Taudit, parantajat ja parannettavat: lääketieteellinen historia (2010). Tämän lisäksi hän on ollut mukana toimittamassa ja kirjoittajana useissa kirjoissa, kuten Environmental History of Water: Global views on community water supply and sanitation (2007) ja Ympäristöterveys (2020).

Petri Tuomi-Nikula

suurlähettiläs, VTM

Suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula toimii vanhempana neuvonantajana Sitran Kansanvallan peruskorjaus – ohjelmassa. VTM Helsingin yliopisto – pääaineena poliittinen historia, vieraileva tutkija Columbia University School of Journalism. Tuomi-Nikula toimi Suomen suurlähettiläänä Unkarissa ja Sloveniassa 2016 - 2019, sitä ennen suurlähettiläänä Italiassa 2010- 2015. Suomen ensimmäisen EU-puheenjohtajakauden aikana 1999 hän toimi puheenjohtajuussihteeristön päällikkönä. Diplomaattiura lisäksi on Tuomi-Nikula työskennellyt mm. Vaasa -lehden ja Suomen tietotoimiston toimittajana. Hän oli perustamassa MTV:n Kymmenen uutisia sen ulkomaantoimittajana.

Erikoistumispisteet

Tilaisuudesta haetaan erikoistumispistehyväksyntää Helsingin yliopistolta hallinnolliseen koulutukseen kaikille aloille. Tilaisuuden aikana chatissa kerätään lista niistä osallistujista, jotka haluavat pisteitä.

Peruutusehdot

Pidätämme oikeuden koulutuksen peruuttamiseen tai rajoittamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, kouluttaja- ja paikkamuutoksiin.

Yhteyshenkilö

MARCO SABELL
etunimi.sukunimi(at)duodecim.fi