
Ota kuppi kuumaa juotavaa, laita työpäivän jälkeen luurit korviin ja vietä oma Deehetkesi.
Deehetket ovat maksuton webinaarisarja Duodecimin jäsenille. Deehetkissä käsitellään mm. lääkärin hyvinvointia tukevia aiheita sekä Käypä hoito -suosituksia.
Deehetket täyttää 2 vuotta
Deehetki-webinaarit täyttävät syksyllä 2025 kaksi vuotta. Juhlimme koko syksyn ajankohtaisilla aiheilla ja huikeilla lahjoilla jokaisessa synttäriwebinaarissa – nyt kannattaa osallistua!
- 10.9. Kesytä kiire – Keskity ja palaudu taitavasti lääkärin arjen keskellä – Antti-Juhani Wihuri
- 8.10. Käypä hoito: Alaselkäkipu – vaikuttavaa hoitoa toimintakyvyn tueksi. – Jaro Karppinen, Riikka Holopainen, Anna-Sofia Simula
- 12.11. Myötätunto lääkärin työssä – miten välttää uupumus – Päivi Hietanen
- 10.12. Hetki kirjailijan kanssa: Elolliset – Iida Turpeinen
Osallistumismaksu
Tapahtuma on ilmainen Duodecimin jäsenille.
Kohderyhmä ja ilmoittautuminen
Duodecimin jäsenet, lääkärit ja lääketieteen opiskelijat
Ilmoittautuminen syksyn Deehetkiin tästä.
Voit myös tilata kestotilauksen Deehetkiin, tilaus on voimassa kaikkiin tuleviin Deehetkiin. Kestotilauksen voi perua lähettämällä viestin osoitteeseen koulutus@duodecim.fi. Tilaa kestotilaus tästä.
Tulevista webinaareista
10.9. Kesytä kiire – Keskity ja palaudu taitavasti lääkärin arjen keskellä
Deehetki tarkastelee keinoja kiireen tunnun vähentämiseen, keskittyneeseen työskentelyyn ja riittävään palautumiseen. Deehetki sopii jokaiselle, joka haluaa selvitä taitavammin lääkärin vaativan työn keskellä. Tässä Deehetkessä keskitytään keinoihin lisätä hyvinvointia ja palauttaa hallinnantunnetta arjen paineiden keskellä. Osallistuja saa monipuolisen tietopaketin, josta voi valita itselleen parhaita tapoja lähteä kesyttämään oman arkensa kiirettä ja löytää viikko- ja päivärutiiniinsa sopivia taitoja ja työkaluja, joilla on mahdollista saada kiireen tuntu hellittämään. Lisäksi osallistuja oppii keinoja taitavaan keskittymiseen keskeytysten ja monikanavaisen viestinnän keskellä. Tavoitteena on, että jokainen osallistuja löytää käyttöönsä jonkin tutkitusti parhaan keinon palautumisen tueksi. Asiantuntijana Antti-Juhani Wihuri.
8.10. Käypä hoito: Alaselkäkipu – vaikuttavaa hoitoa toimintakyvyn tueksi
Lokakuun Deehetki tarjoaa katsauksen nykyisiin suosituksiin ja parhaisiin käytäntöihin alaselkäkivun hoidossa, perustuen viimeisimpään tutkimustietoon ja päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen. Deehetkessä käydään läpi mm. diagnoosin tekemistä, hoitovaihtoehtoja sekä potilaan omahoitoa, jotta hoitokäytännöt olisivat mahdollisimman tehokkaita ja potilasturvallisia. Alaselkäkipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua lääkärin vastaanotolle ja se aiheuttaa merkittävää haittaa potilaille sekä kustannuksia terveydenhuoltojärjestelmälle. Päivitetty tieto ja hoitokäytännöt auttavat terveydenhuollon ammattilaisia tarjoamaan laadukasta ja näyttöön perustuvaa hoitoa, mikä puolestaan parantaa potilaiden elämänlaatua ja vähentää tarpeettomia tutkimuksia ja hoitoja.
Osallistuttuaan Deehetkeen osallistuja ymmärtää Käypä hoito -suosituksen antia alaselkäkivun diagnostiikasta ja hoidosta sekä osaa soveltaa päivitettyjä hoitokäytäntöjä ja ohjeita omassa työssään, edistäen potilaiden turvallista ja tehokasta hoitoa. Lisäksi osallistuja saa valmiudet ohjata potilaita itsehoidossa ja selkäkivun uusiutumisen ennaltaehkäisyssä, mikä tukee pitkäaikaista hyvinvointia. Deehetkessä on mahdollista esittää kysymyksiä asiantuntijoille ja saada vastauksia ajankohtaisiin haasteisiin. Asiantuntijoina Jari Karppinen, Riika Holopainen, Anna-Sofia Simula.
12.11. Myötätunto lääkärin työssä – Miten välttää uupumus
Marraskuun Deehetkessä keskitytään lääkärin työhön liittyviin tunteisiin, erityisesti myötätuntoon. Viime vuosina on kiinnitetty enenevästi huomiota työn herättämiin tunteisiin ja siihen, miten ne vaikuttavat työssä jaksamiseen. Aihetta on myös tutkittu enenemissä määrin. On huomattu, että myötätuntouupumusta esiintyy erityisesti aloilla, joissa kohdataan suurta kärsimystä. Deehetkessä puhutaan myötätuntouupumuksen oireiden tunnistamisesta ja siitä, miten uupumusta voidaan välttää. Tavoitteena on, että osallistuttuaan Deehetkeen osallistuja ymmärtää minkälaisia tunteita lääkärin työ herättää, miksi tunteita herää ja mitä ne merkitsevät. Lisäksi osallistuja osaa sanoittaa mitä myötätuntouupumuksella tarkoitetaan. Osallistuja ymmärtää Deehetken jälkeen, miten tunnistaa myötätuntouupumuksen oireet ja miten sitä voidaan ehkäistä. Asiantuntijana Päivi Hietanen.
10.12. Hetki kirjailijan kanssa: Elolliset
Joulukuun Deehetkessä jatketaan suosittua Hetki kirjailijan kanssa teemaa. Kirjailijavieraana on helsinkiläinen kirjailija ja kirjallisuudentutkija Iida Turpeinen, jolta ilmestyi esikoisromaani ja Finlandia-ehdokas Elolliset vuonna 2023. Deehetkessä pureudutaan Elolliset -romaaniin ja sen kirjoitusprosessiin. Elolliset romaani kuljettaa lukijan kolmen vuosisadan halki seuraten sukupuuttoon kuolleen stellerinmerilehmän tarinaa. Teos yhdistää historiallista faktaa ja fiktiota, ja merilehmän tarinan kautta kirja kertoo, kuinka ihmiskunta tuli tietoiseksi kyvystään ajaa muita lajeja sukupuuttoon ja kuinka tämän oivalluksen synty mullisti käsityksemme ihmisen ja luonnon suhteesta. Haastattelijana Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Päivi Metsäniemi.
Deehetki-tallenteet
Tutustu Deehetkien tallenteisiin tästä!
Mukana aiheita mm. hyvinvoinnin tukemisesta, Käypä hoito suosituksista, tekoälystä, kirjallisuudesta, luontokuvaamisesta, ravitsemussuosituksista.
Resurssiviisas terveydenhuolto – pois vähähyötyisistä hoidoista 01/2024
Asiantuntijoina Käypä hoito toimituspäällikkö Raija Sipilä ja Käypä hoito päätoimittaja Jorma Komulainen
Kun virhe valvottaa 2/2024
Asiantuntijana psykologian tohtori, psykoterapeutti ja EMDR-kouluttaja Tuija Turunen
Miten tuore Käypä hoito -suositus auttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan haasteellisissa hoitotilanteissa 3/2024
Asiantuntijana sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, dosentti Saara Metso
Miten hyödynnän tekoälyä työssäni lääkärinä ja tutkijana? 4/2024 asiakkuusjohtaja, lastenreumatologian dosentti Visa Honkanen
Tutustu myös tekoälykurssiimme! >
Hetki kirjailijan kanssa: 36 uurnaa – Väärässä olemisen historia 5/2024 Kirjailijana Finlandia voittaja Sirpa Kähkönen
Käypä hoito: DM2 tehokkaasti tasapainoon 9/2024
Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Hilkka Tirkkonen Lisätiedot
Keskittymiskyvystä huolehtiminen kiireisessä arjessa 10/2024
Asiantuntijana psykologian tohtori Mona Moisala
Tiedettä lautasella: Uudet ravitsemussuositukset potilaiden parhaaksi 11/2024
Asiantuntijana ravitsemustieteen professori Ursula Schwab
Tutkittua tietoa puolustamassa 12/2024
Asiantuntijoina lääketieteen tohtori Hanna Nohynek ja Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi
Luonto linssin läpi: vinkkejä ja inspiraatiota luontokuvauksen maailmasta 1/2025
Asiantuntijana luontovalokuvaaja Konsta Punkka
Hyvä käytäntö -konsensussuositus: Työkyky on kaikkien asia 12.2.2025 2/2025
Asiantuntijana LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Minna Majuri
Miten näyttämö- ja elokuvataide voi tukea hyvinvointia 4/2025
Asiantuntijana näyttelijä, näyttelijäntaiteen professori Elina Knihtilä.
Hetki kirjailijan kanssa: Äitiä etsimässä 5/2025 Kirjailijana Kaj Korkea-aho, haastattelijana Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin pääsihteeri Päivi Metsäniemi.
Asiantuntijat

Antti-Juhani Wihuri
mindfulness-ohjaaja ja johdon ja työyhteisöjen valmentaja
Antti-Juhani Wihuri on oman työn johtamiseen ja aivoystävälliseen työhön erikoistunut valmentaja, joka on työskennellyt yli 20 vuoden ajan työyhteisöjen ja johtamisen kehittäjänä ja coachina. Antti-Juhanin johtotähtenä on ollut auttaa asiakkaitaan tekemään työstään sujuvampaa ja merkityksellisempää. A-J:n koulutukset saavat usein kiitosta käytännönläheisyydestään sekä oivalluksia ja oman työn kehittämistä tukevasta ilmapiiristään. Antti-Juhani tunnetaan myös palautumisen erityisosaajana. Hän on yksi mindfulnessin työssä ja työhyvinvoinnissa hyödyntämisen pioneereista Suomessa ja hänen kirjansa "Mindfulness työssä - Tietoinen läsnäolo vapauttaa onnistumaan" (AlmaTalent, 4. painos 2021) on yksi luetuimpia aiheestaan. Hän myös kouluttaa työelämän mindfulness-ohjelmiin erikoistuneita ohjaajia Suomessa. A-J:n perustaman Mind at Work Oy:n missiona on tarjota työvälineitä kohti parempaa, hyvinvoivaa työelämää.

Jaro Karppinen
Professori
Jaro Karppinen on fysiatrian emeritusprofessori ja kuntoutusjohtaja Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Hänellä on laaja kokemus selkävaivojen diagnostiikasta ja hoidosta, ja hän on julkaissut useita tutkimuksia alaselkäkipuun liittyen. Professori Karppinen toimii myös terveydenhuollon kouluttajana ja asiantuntijana kansallisissa hoitosuosituksissa.

Riikka Holopainen
TtT
Riikka Holopainen on fysioterapeutti ja terveystieteiden tohtori. Hänellä on vankka tausta tutkimuksesta, hoitokäytäntöjen kehittämisestä ja käytännön hoitotyöstä selkävaivojen parissa, ja hän on osallistunut Käypä hoito -suositusten päivittämiseen. Riikka toimii myös kouluttajana terveydenhuollon ammattilaisille.

Anna-Sofia Simula
LT
Anna Sofia Simula on lääketieteen tohtori, yleislääketieteen erikoislääkäri ja avoterveydenhuollon sekä lasten- ja nuorten terveyspalveluiden tulosaluepäällikkö Etelä-Savon hyvinvointialueella. Hänellä on laaja kokemus perusterveydenhuollosta ja erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidosta sekä hoidon organisoinnista. Hän osallistuu aktiivisesti tutkimus- ja kehitystyöhön alalla ja hän on osallistunut Käypä hoito -suosituksen päivittämiseen. Anna Sofia Simula on myös kouluttanut terveydenhuollon ammattilaisia uusimmista hoitokäytännöistä.

Päivi Hietanen
syöpätautien dosentti, psykoterapeutti
Päivi Hietanen on toiminut pitkään Hyksin syöpätautien klinikalla syöpälääkärinä ja opiskellut samalla psykoterapeutiksi. Kouluttautuminen mahdollisti klinikan psyykkisen tuen yksikön perustamisen. Hyksistä Päivi siirtyi Lääkärilehden lääketieteelliseksi päätoimittajaksi, ja jatkoi pienesti kliinistä työtä yksityisessä syöpäsairaalassa. Kouluttaminen ja työnohjaus on ollut tärkeä osa Päivin työuraa ja sitä hän on saanut jatkaa eläkkeelle jäätyään.

Iida Turpeinen
kirjailija, kirjallisuudentutkija
Iida Turpeinen (s. 1987) on helsinkiläinen kirjailija ja kirjallisuudentutkija. Kirjoittajana häntä kiehtovat tutkimustiedon kaunokirjalliset mahdollisuudet ja tieteen historian erikoiset anekdootit ja sivupolut. Hänen esikoisromaaninsa on vuonna 2023 julkaistu Elolliset. Se voitti mm. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja kirjan oikeudet on myyty 28 kielialueelle. Turpeinen työskentelee parhaillaan Luonnontieteellisen museon vierailevana tutkijana ja valmistelee seuraavaa romaaniaan. Kuva: Susanna Kekkonen.
Yhteyshenkilö
Roosa Hallikainen
koulutussuunnittelija
koulutus@duodecim.fi
Pidätämme oikeuden koulutuksen peruuttamiseen mm. vähäisen osanottajamäärän vuoksi sekä mahdollisiin aikataulu-, kouluttaja- ja paikkamuutoksiin.
Huomaathan, että Oppiportin webinaarit löytyvät Oppiportti.fi-sivustolta.