Viimeiset sanat puheenjohtajan vinkkelistä – olen suuresti kiitollinen

Neljän vuoteen mahtui paljon ihmisiä, kohtaamisia ja verkostoja. Puheenjohtajan tehtävä on innostavan moninainen.

Neljäksi vuodeksi venynyt puheenjohtajakauteni alkoi kesken koronan. Kummallista, ja kaikki tehtiin etänä. Siinä vaiheessa oltiin onneksi jo aika hyvässä vauhdissa etäosaamisessa ja kokoukset sujuivat teknisesti. Talo ja ihmiset olivat hyvinkin tuttuja, mikä olennaisesti helpotti alkua.

Ensimmäistä vuottani leimasi myös Duodecimin 140 vuoden juhlistaminen. Opiskelijajärjestömme perustettiin marraskuussa, ja olen vakuuttanut ainakin itseni siitä, että ajankohdan taustalla oli halu varmistaa bileet pimeydessä. Puheenjohtaja saa olla sekä valitsemassa vuosipäivänä palkittavia että jakamassa palkintoja, pitämässä puheita juhlavissa tilaisuuksissa.

Katson maailmaa muun muassa järjestelminä. Niitä paremmin ymmärtääkseen on hyvä aika ajoin teettää selvityksiä. Selvitysten kohteeksi valikoituivat taloudenpito, opiskelijoiden osallistaminen sekä koulutustoiminnan organisaatio. Opiskelijoissa on tulevaisuus, ja meidän pitää kaikin tavoin varmistaa, että opiskelijat pääsevät ja joutuvat vaikuttamaan tämän yhteisön tulevaisuuteen. Aihevalintaan vaikutti tarpeen lisäksi keskeisten henkilöiden siirtyminen toisiin tehtäviin.

Puheenjohtajan tehtävä on innostavan moninainen

On vaikea edes muistaa, että edelliset valtuuskunnan vaalit osuivat tammikuulle 2022, jolloin etäasiointi edelleen jyräsi. Vaaleissa äänestettiin ensimmäistä kertaa verkossa. Toivottavasti äänestysprosentti parhaillaan menossa olevissa vaaleissa on tuntuvasti parempi!

Kustantamon hallituksen puheenjohtajaksi siirtyminen innosti ja syvensi omaa paneutumista. Kolmas vuosi taisi mennä kiittämiseen ja kannustamiseen suuntaamisessa, strategiasanoitukseen, mittareihin ja seurantaan totuttelemisessa.

Kyllä kasvokkain tapaamiset ovat sentään ihania! Neljäs vuosi oli sitten yhtä juhlaa, kun Käypä hoito täytti 30 vuotta ja Kustannus Oy Duodecim 40 vuotta.

Paljon ihmisiä, kohtaamisia ja verkostoa

Neljään vuoteen osui monta henkilövaihdosta, alkaen siitä, että pääsihteeri Matti Rautalahti kertoi aikovansa eläkkeelle. Hallituksissani on ollut niin hyvää porukkaa! Hallitus on joka vuosi uusi, kun kolme neljä jäsentä lopettaa – ja aloittaa. Neljässä vuodessa tehtiin hallitustyötä parinkymmenen kollegan kanssa!

Pidin tärkeänä painottaa ja hallituksen kanssa painotimme sitä, että Duodecim on jäsentensä järjestö. Yksi kolmesta valiokunnasta sai tehtäväksi jäsenyydet ja uuden nimen: jäsen– ja viestintävaliokunta.

Koronan helpottaessa oli ilo tavata Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun lääkäriseurojen puheenjohtajistoa, puhuimme yhteisestä tekemisestä, jäsenistä ja tulevaisuudesta. Duodecim tekee tiivistä yhteistä alueellisten lääkäripäivien tekijöiden kanssa. Kirsikkana kakussa oli Sairaan Hyvä Filmifestivaali Kajaanissa, yksi arkkiatrin suojelemista tapahtumista. Seuraava on pian, 24.–26. tammikuuta, ja junaliput on jo hankittu!

Puheenjohtajan parhaita tehtäviä on palkintojen jakaminen ja tehdystä kiittäminen. Vanhin, vuodesta 1969 jaettu, ensimmäisen puheenjohtajamme Matti Äyräpään mukaan nimetty palkinto kokeneelle tutkijalle jaetaan yhdessä Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian kanssa järjestettävässä kevätsymposiumissa. Tiedeseuralla pitää olla lääketieteelliselle tutkimukselle omistettu jokavuotinen jäsentapahtuma! Samassa symposiumissa jaetaan joka toinen vuosi Nuoren tutkijan palkinto.  

Jäsentensä järjestö, jonka toimintaa ohjaa yhteinen arvopohja

Duodecimin arvot ovat eettisyys, luotettavuus, tieteellisyys ja yhteisöllisyys. Luja yhteinen arvopohja on se, mikä on tehnyt ja tekee Duodecimista Duodecimin, pian 12 kertaa 12 vuoden ajan. Seuran strategia päivitettiin, kun taas oikein nähtiin ja Päivi Metsäniemen aloitettua pääsihteerinä. Strategia viimeisteltiin valtuuskunnassa vuosille 2023–2027.

Tieteestä terveyttä on tiedeseuran perustehtävä, missio. Minulle tärkeää on, että Duodecim, Suomen suurin tieteellinen yhdistys, on jäsentensä järjestö. Säännöllisesti toistuva Deehetki on kaikille jäsenille. Duodecim tukee tieteen tekemistä, yksi esimerkki on Tutkijaportti, ja kokoaa tieteellistä tietoa Käypä hoito -suosituksiksi. Tärkeää on jatkuvan ammatillisen koulutuksen ja kehittymisen edistäminen ja tukeminen, ja tässä hengessä on tarjolla webinaarisarja hyvinvointialueille ja kiinnostuneille.

Suomen kieli ja sanat ovat Duodecimin ydintä, perustivathan opiskelijat seuran edistämään vuorovaikutusta potilaiden kanssa. Lääkärinsä kanssa pitää voida puhua omalla kielellä. Niilo-palkintoja jaetaan taas, nillä palkitaan suomeksi kirjoittaville lääketieteen opiskelijoille. Mieleeni jää onnistunut yhteistyö Lääketieteen sanastolautakuntamme kanssa.

Loppuviimeksi – meidän Duodecim

Neljännen puheenjohtajavuoteni kääntyessä kohti loppua tunnistin yhä selvemmin olevani yksi lenkki pitkässä ketjussa, numero 46. Kaikki ei tule valmiiksi eikä kuulukaan tulla yhden puheenjohtajan kaudella, sillä ketjussa seuraavat jatkavat. Eettisyys on lääkärille kaiken työn ja yhdistystyön pohja. Toivon vahvistuvia kantoja kestävän kehityksen ja luonnon puolesta sekä tiivistyvää yhteistyötä muualta Suomeen tulevien kollegojen kanssa. Tieteestä terveyttä.

Paljon mahdollisuuksia tulevaisuuksiin tuo seuran muutto yhteen Kustannus Oy Duodecimin kanssa. Pidämme kiinni yhteisestä arvopohjasta, mikä toteutuu parhaiten, kun Duodecimia johtavat jäsenistön edustajat, lääkärit.

Tampere ja syväammatti säilyvät vastauksissani

Hienoa on ollut vetää Lääkäriliiton johtamiskoulutusohjelmaa, josta 60 valmistujalle jaetaan todistus joka vuosi. Kaksitoista lääkärijohtajaa kertoi tarinansa Hanna Pelttarin ja Kaisla Lahdensuon kanssa yhdessä tehtyyn kirjaan Johtaminen lääkärin työnä. Uudet kunniajäsenyydet – Lääketieteen koulutuksen yhdistys, Terveydenhuoltolääkärit, Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia – vetivät nöyräksi.

Kolmas lapsenlapsi syntyi Duodecimin syntymäpäivänä. Pääkaupunki on hyvä lähtöpiste matkata Tampereelle, Turkuun ja Italiaan. Jos joku herättää keskellä yötä ja kysyy, mistä olet kotoisin, niin vastaan kyllä hyvinkin, että Tampereelta. Samoin saatan vastata kysymykseen ammatista syväammattini lastenlääkärin. Jatkuva ammatillinen koulutus ja kehittyminen edellä menen, viimeisimpänä Kauppakamarin Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssin suoritus tentteineen.

Lopuksi vielä tärkeimmät Duodecim-sanani sosiaalisesta mediasta tutuilla aihetunnisteilla: #kiitollisuus, #nr46 puheenjohtajien ketjussa ja #jos Duodecim pyytää, niin tulen ja teen.

Yksi vastaus artikkeliin “Viimeiset sanat puheenjohtajan vinkkelistä – olen suuresti kiitollinen”

  1. Päivi Korhonen sanoo:

    Kiitos, Minna Kaila! Sinä olet kunniakkaasti kantanut Duodecimin arvoja puheenjohtajakaudellasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *