Äyräpää symposiumi

Ensimmäinen Äyräpää symposiumi – tiede, tutkimus ja tulevaisuus järjestettiin 11.4.2019 Finlandia-talolla Helsingissä.
Katso tapahtuman luentotallenteet »

Vuonna 2020 symposiumi järjestetään 11.9. Finlandia-talossa. Lisätiedot ja ilmoittautumisen löydät täältä>>

2019 tapahtuma kokosi yhteen yli kolmesataa lääke- ja hammaslääketieteen kärkiosaajaa keskustelemaan tutkimuksen tulevaisuudesta. Maksuton symposiumi järjestettiin yhteistyössä Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian kanssa. Tapahtuman keskusteluihin voi palata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #Äyräpääsymposiumi.

Matti Äyräpää, lääkäri ja hammaslääkäri, oli perustamassa sekä Lääkäriseura Duodecimia 1881 että Hammaslääkäriseura Apolloniaa 1892. Hänen mukaansa nimetty ensimmäinen Äyräpää -palkinto jaettiin suomalaiselle lääketieteen tutkijalle 50 vuotta sitten 1969 ja Apollonia-palkinto myöhemmin 1997.

Selaa kuvia tapahtumasta!

Kohderyhmä

  • lääkärit ja hammaslääkärit
  • tutkijat ja tutkimusverkostot

Tavoitteet

Symposiumin tavoitteena on nostaa esille tieteen ja tutkimuksen merkitystä lääketieteelle, väestön terveydelle ja yhteiskunnalle sekä keskustella tutkimuksen tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista.

Ohjelma

Tilaisuuden juontavat Vesa Pohjola ja Juha Pekka Turunen.

12.15     Avaus, Apollonian hallituksen pj Liisa Suominen ja Duodecimin hallituksen pj Leo Niskanen

12.30    Lääketieteen perustutkimuksesta käytäntöön – mitä hyötyä on tutkimuksesta?, Professori Juha Kere

13.00    HPV pään ja kaulan alueen syövissä – hypoteesista yksilölliseen hoitoon, Professori emerita Stina Syrjänen

13.30    Miksi terveydenhuoltojärjestelmän pitää panostaa tutkimukseen?, LL, VTM Aki Lindén

14.00    Kahvitauko

14.40    Äyräpäästä tulevaisuuteen -paneeli, vetäjinä emeritusprofessori Kimmo Kontula ja päätoimittaja Jukka Ruukki

Paneelissa keskustelemassa:
Irma Thesleff, akateemikko
Anita Lehikoinen, kansliapäällikkö OKM
Päivi Sillanaukee, kansliapäällikkö, STM
Sirpa Jalkanen, akateemikko
Kyösti Oikarinen, Professori emeritus
Erika Jääskeläinen, dosentti
Tarja Tanner, HLT

16.00–17.00  Cocktail-tilaisuus Finlandia-talossa

Puhujaesittelyt

Juha Kere

Juha Kere on molekyyligenetiikan professori Karolinska Instutitetissa, Tukholmassa ja molekyylilääketieteen professori King’s College Londonissa. Hän on valmistunut lääkäriksi, erikoislääkäriksi ja väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopistossa. Kere on toiminut aiemmin professorina myös Helsingin ja Turun yliopistoissa sekä vierailevana tutkijana Yhdysvalloissa ja Japanissa. Hän on julkaissut yli 500 tiedeartikkelia ja ohjannut 48 väitöskirjaa. Kere sai Matti Äyräpään palkinnon vuonna 2011.


Stina Syrjänen

Syrjänen on suupatologian emerita professori Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella. Hänen tutkimuksensa keskiössä on ollut ihmisen papilloomavirus (HPV) 1980-luvun alusta lähtien, jolloin ryhmä esitti originaalihavaintona, että osa pään ja kaulan alueen syövistä voisi olla HPV:n aiheuttamia. Tutkimuksen painopiste siirtyi myöhemmin selvittämään, miten usein HPV voi esiintyä oireettoman infektiona suun limakalvolla ja miten ja minkä ikäisenä tämä virustartunta saadaan. Hänen töitään on viitattu yli 21 000 kertaa ja tämän hetkinen Hirsch indeksi HI (Google Scholar) on 78.

Stina Syrjänen on saanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä huomionosoituksia, kuten SVR RI, Pohjola palkinto, Apollonia palkinto, Ruotsin hammaslääkäriliiton kansainvälinen tutkijapalkinto. Hän on Dental Surgery of Royal College of Surgery in Edinburgh kunniajäsen ja Buenos Airesin yliopiston professsori hc.


Aki Lindén

Yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri sekä valtiotieteiden maisteri Lindén on toiminut kahden yliopistollisen sairaanhoitopiirin ja yliopistollisen sairaalan johtajana, HUS:in 2010-2018 ja Varsinais-Suomen/TYKSin 2001-2010. Vuosina 1995 Linden toimi Länsi-Suomen lääninhallituksen lääninlääkärinä ja vuosina 1987-1995 Porin kaupungin kansanterveystyön johtavana ylilääkärinä. Vuosina 1978-1987 Linden toimi Turussa terveyskeskuslääkärinä ja Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa yleislääketieteen apulaisopettajana. Lindén on palkittu lääkärijohtajuudesta vuonna 2011 Lääkäriliiton Max Oker-Blom palkinnolla. Vuonna 2016 Aki Lindén promovoitiin kunniatohtoriksi Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tutkimuksen merkitys on kiistaton – katso videot

Tutkimuksen merkitys lääketieteelle ja hammaslääketieteelle kuin myös terveydelle ja yhteiskunnalle on kiistaton. Katso videot, joissa emeritusprofessori Kimmo Kontula ja akateemikko Irma Thesleff sekä akatemiatutkija, dosentti Erika Jääskeläinen ja hammaslääketieteen tohtori Tarja Tanner pohtivat symposiumin teemaa.

Erikoistumispisteet

Helsingin yliopisto on hyväksynyt tästä koulutuksesta lääketieteelliseltä tiedekunnalta erikoistumispisteitä useille erikoisaloille.

Yhteyshenkilö

Marco Sabell, marco. sabell(at)duodecim.fi