
”Tue ja rohkaise aloittelevaa kollegaa”, kannustivat Duodecimin, SML:n ja NLY:n somepostaukset viime keväänä – kesämentoroinnin haku oli vastikään auennut ja uusia lääkäreitä rohkaistiin mukaan mentoroimaan kesälääkärin sijaisuuksia tekeviä 4. ja 5. vuosikurssin opiskelijoita.
Helsingin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vs. ylilääkäri Saara Heinänen innostui nähtyään postauksen ja päätti lähteä mukaan hankkeeseen.
”Ilahduin kovasti ajatuksesta, että nuoria kollegoita todella halutaan nykyään tukea hyvin monipuolisesti uran ensimmäisten haastavien tehtävien aikana. Halusin olla mukana.”
Kesän mentorointiohjelma voi olla paitsi antoisa kokemus mentoroitaville, mutta myös henkilökohtainen kasvupolku mentoreille itselleen.
”Ajatus kääntyi vähitellen myös jatkuvaan oppimiseen; minäkin voisin oppia jotain uutta ja saada omaan työhön sekä kokemusta että uusia ajatuksia mentoroinnin myötä.”
Mentorointihetkiin oli helppo motivoitua
Kesä mentorina jätti Saaralle hyvät muistot. Mentorointihetkiin oli helppo motivoitua ja niiden jälkeen hän tunsi, että oli saanut myös itselleen jotain arvokasta. Keskusteluissa pohdittiin uran alkuvaiheen ja nykyisyyden haasteita, ja ne haastoivat myös Saaraa miettimään omaa suhtautumistaan kollegoihin, työtovereihin ja potilaisiin.
”Oli kiva jutella ja kuulla työpäivistä, potilaiden kohtaamisesta, onnistumisista sekä ongelmista, jotka odottivat vielä ratkeamistaan. Keskusteluja käytiin myös konsultoinnin vaikeudesta ja ihanuudesta ja siitä, miten työpaikalla alkoi muodostua kunkin kandin oma rooli sekä lääkärinä että osana työyhteisöä.”
Saaran vinkit tuleville kesämentoreille
Saara lähettää terveisiä niille, jotka harkitsevat mentoriksi ryhtymistä tulevalle kesälle. Hän korostaa, että mentorointi antaa hyvän mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia nuorten kollegoiden kanssa.
”Mentorointi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä keskustelemaan nuorten kollegoiden kanssa sellaisista asioista, joista usein työpaikalla vaietaan. Hektisessä työpäivässä (tai -yössä) on harvoin aikaa pohtia yhdessä tuntemuksia.”
Uusille mentoreille hän antaa neuvoksi valmistautua kuuntelemaan ja pysymään aidosti kiinnostuneena mentoroitavien asioista. Toiseksi hän korostaa myös kysymysten valmistelua etukäteen.
”Mieti muutamia kysymyksiä, jotka kannustavat mentoroitavia kertomaan ajatuksiaan. Mentoroitava ryhmä ei ole aloittaessaan valmis, mutta silti olisi parasta, jos mentoroitavat saisi kannustettua keskustelemaan juuri keskenään heidän mielessään olevista teemoista.”
Tartu tilaisuuteen ja tue aloittelevia kollegoita uran alkuvaiheessa
Jos olet vähintään 5. vuosikurssin kandi tai lääkäri ja haluat tukea nuorta kollegaa, ilmoittaudu kesämentoriksi! Mentorointi ei edellytä lääketieteellisten kysymysten ratkomista tai aikaisempaa ohjaamiskokemusta.