Mikä ihmeen D-Seura?

Duokkari, D-seura, Duodecim – rakkaalla lapsella on monta nimeä ja kun koko nimi on pitkä – Suomalainen Lääkäriseura Duodecim – niin lyhentämistä on harrastettu! D-seuran synnyinsanoista tulee tänä vuonna 140 vuotta. Emme ole Suomen vanhin lääkäriseura, mutta saatamme hyvin olla maailman vanhin kandiseura – kaikki kaksitoista perustajaa olivat lääketieteen kandidaatteja! Duodecimin perustamisen aikaan Suomessa oli noin 160 lääkäriä, nyt Seuraamme kuuluu yli 25000 medisiinaria. Tämä tekee meistä Suomen suurimman tieteellisen seuran.

Tiede yhdistää

Duodecim on yhtä kuin lääkärikollegat, jotka ovat mukana kirjoittamassa artikkeleita, oppikirjoja ja tietokantasisältöjä, laatimassa Käypä hoito -suosituksia sekä järjestämässä koulutusta ja monia muita Duodecimin aktiviteetteja. Jokaisen medisiinarin panos on tärkeä, sillä vaikka terveyden ja sairauksien kysymykset eivät ole yksinoikeutemme, meillä on edelleen erityinen missio ja etuoikeus huolehtia tieteellisen näytön käytöstä päätösten ja toiminnan perustana. Hieno esimerkki aktiivisesta toiminnasta tässä suhteessa on opiskelijoiden Vastalääke-yhdistys, joka kouluttaa kollegoja väärän tiedon nitistäjiksi.

Seura heijastaa koko lääkärikuntaa

Duodecim on myös halunnut nuorentua, samalla tavalla kuin kollegakunta on nuorentunut. Aikoinaan jäseneksi pääsivät vain valmiit lääkärit, vuodesta 2016 saakka ovat olleet tervetulleita kaikki lääketieteen opiskelijat opintojen alusta lähtien. Duodecimin valtuuskunnan, seuramme korkeimman päättävän elimen, vaaleissa myös opiskelijoilla on mahdollisuus asettua ehdolle ja äänestää. Nykyisen valtuuskunnan jäsenistä viisi on lääketieteen opiskelijoita. Myös siinä, missä Duodecimin kaksitoista perustajajäsentä olivat kaikki miehiä, on tultu nykypäivään. Tuorein valtuuskunta on varsin tasa-arvoinen.

Tavoitteet kirkastuivat Oopperakellarissa

Palataan hetkeksi utuiseen Oopperakellarin ravintolan kabinettiin marraskuuhun 1881, jolloin Duodecim perustettiin. Perustajakandit ajattelivat ilmeisesti varmuudella valmistuvansa, kun joltisenkinmoisen diskuteerauksen jälkeen valitsivat seuralle komean nimen: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Herroilla – sillä vain herraseura oli tälle kertaa koolla, vaikka Suomen ensimmäinen naislääkäri Rosina Heikel olikin valmistunut jo v. 1878 – oli kova hengen palo. Aikakin oli täynnä sitä, sillä elettiin edelleen kansallishengen ja fennomaanisuuden aikaa. Hengen paloa saattoi toki edistää myös perustamisvaiheen kokouksissa nautitut virvokkeet (pöytäkirjan mukaan ”stimulantiot parhaasta päästä”), mutta tosissaan asiat laitettiin liikkeelle. Listan ensimmäinen tavoite oli suomenkielinen lääketieteen opetus (ruotsin ja latinan sijaan), mutta lisäksi terveydenhoidon kehittäminen ja kansan terveysvalistus.

Työtä yhteisen päämäärän eteen

Me olemme edelleen lääkäreiden ja lääketieteen opiskelijoiden Seura ja olemme myös edelleen sillä asialla, josta lähdettiin liikkeelle: kehittämässä ja tekemässä yhdessä yhteisiä juttuja, itsemme ja toisten hyväksi. Seura haluaa tulla tutuksi ja osoittaa arvonsa ja arvostuksensa kaikille, jotka ovat valinneet medisiinan elämänmittaisen taipaleen. Seurassa on hyvä hoitaa aidosti yhteisiä asioita. Jos me emme sitä tee, joku muu tekee sen takuuvarmasti.


Tarjoamme kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijajäsenillemme opintojen piristykseksi pienen smoothien Jungle Juicesta, muista hyödyntää etusi 30.6.2022 mennessä! Lue opiskelijajäsenyydestä ja smoothie-edusta »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.