Asiat eivät muutu itsestään!

Mitä me käytimme ennen Terveysporttia? Mihin hoitosuosituksiin terveydenhuollossa nojauduttiin ennen Käypää hoitoa? Millaista täydennyskoulutus oli ennen Duodecim-seuran järjestämiä alueellisia täydennyskoulutustapahtumia? Näiden lisäksi seuran tuottamiin vakiintuneisiin palveluihin kuuluu viime vuonna 135 vuoden iän saavuttanut lehti. Kaikkien näiden toimintojen implementointia ovat edeltäneet suunnittelu ja jäsenten välinen innovatiivinen keskustelu – sekä päätökset toteuttamisesta.

Ylintä päätösvaltaa seurassa käyttää 40-henkinen valtuuskunta, jonka toimikausi kestää kolme vuotta. Seurassa päätösvalta koskee erityisesti toimivaltaisen hallituksen ja sen puheenjohtajan nimeämistä sekä budjettia ja toimintasuunnitelmaa. Sääntöjen mukaisten kokousten lisäksi valtuuskunta kokoontui ennen pandemia-aikaa työpajoihin, joissa käytiin syventäviä keskusteluja toimintasuunnitelman tai strategian teemoista.

Vuosien 2019–2021  valtuuskunnan toimintaan pandemia jätti leimansa. Vuonna 2020 näkymät olivat hyvin sumuiset ja valtuuskunta valmistautui tekemään vaikeita taloudellisia päätöksiä. Globaalin talouden näkymien kirkastumisen myötä seurassa palattiin vakaan talouden aikakauteen.

Yhteisöllisyys – yksi seuran keskeisistä arvoista – on kuitenkin kärsinyt. Erilaisten mielipiteiden kuuleminen, uusien ideoiden jalostaminen ja monimutkaisten asioiden analysointi on ollut hidasta ja vaikeaa, kun olemme parhaassakin tapauksessa nähneet näytöllä vain pienen kuvan muista osallistujista ja heidän reaktioistaan. Ja kaikkien tärkein, epämuodollinen kanssakäyminen sekä verkottuminen tauoilla ja ruokailuissa, on puuttunut kokonaan.

Paluu (uuteen) normaaliin häämöttää jo. Toivon yhteisöllisyyden vahvistumista kaikissa seuran toiminnoissa. Tieteellisyys, eettisyys ja luotettavuus ovat myös yhdessä sovittuja arvoja, joiden takana on jatkossakin helppo seistä. Valtakunnallisen tieteellisen seuran vahvuus on sen jäsenten erilaisuus, ja valtuuskunnan tulisi olla edustava otos jäsenistöstä.

Seuramme on toiminut 140 vuotta. Seura on edistänyt lääketiedettä, tutkimusta ja väestön terveyttä sekä tukenut lääkärien osaamista karttumista – ja samalla kehittänyt lääketieteen suomen kieltä. Entä tulevaisuus? Millaista toiminta on, kun juhlitaan seuran 150-vuotista taivalta? Oletko sinä kenties mukana vaikuttamassa uusien palveluiden käyttöönottoon ja aikaisempien palveluiden kehittämiseen?

Valtuuskunnan vaali 2022 järjestetään 7.1.–15.2., vain verkossa. Lisätietoja sekä ohjeita ehdokasasettelusta ja äänestämisestä löydät vaalisivuilta duodecim.fi/vaalit


Kirjoitus on verkkoon muokattu versio tekstistä, joka on julkaistu Duodecim-lehden numerossa 19/2021 pääkirjoitus-palstalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *