Ensimmäistä kertaa verkossa – Etä-Suomen lääketiedetapahtumaa seurasi runsaslukuinen yleisö

Itä-Suomen lääketiedetapahtuma toteutettiin tänä vuonna Etä-Suomen lääketiedetapahtumana 23.–24.9. Tapahtuma sai kunnian olla ensimmäinen suuri ja riippumaton lääkärien täydennyskoulutuskokonaisuus Suomessa, joka järjestettiin täysin virtuaalisesti.

Etä-Suomi tarjosi kahden päivän aikana yli 80 korkeatasoista luentoa. Kaikkiaan tapahtumaan osallistui noin tuhat ammattilaista.

Avajaisissa 23.9. luovutettiin Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen myöntämä professori Martti Hämäläinen -tunnustuspalkinto lääketieteen tohtori Aino Röngälle, joka erikoistuu syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäriksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Erikoistumisensa ohella hän tutkii immuno-onkologisten syöpähoitojen tehoon vaikuttavia tekijöitä.

Avajaispäivänä Duodecim järjesti symposiumit priorisoinnista ja sote-uudistuksesta. Rahaa ei ole loputtomiin ja samalla ihmisten terveystarpeet lisääntyvät ja hoidot kehittyvät. Terveydenhuollossa tarvitaankin kokonaisvaltaista vaikuttavuuden arviointia. Yhteenvedossa todettiin, että Suomessa ei ole varaa huonoon hoidon laatuun ja vaikuttamattomaan hoitoon. Ylidiagnostiikka ja ylihoito herättivät myös keskustelua.

Torstaina Etä-Suomen lääketiedetapahtumassa käsiteltiin muun muassa aikuisten lihavuuden hoitoa. Tänä vuonna päivitetty Käypä hoito -suositus antaa konkreettisia ja käytännönläheisiä ohjeita ylipainoisten potilaiden auttamiseksi. Suosituksessa korostetaan erityisesti lihavuuden hoidon osaamisen ja kehittämisen merkitystä.

Duodecim osallistui tapahtumaan omalla ohjelmahuoneella, joka esitteli muun muassa Oppiportin virtuaalimaailmaan rakennettuja koulutuksia, uutuuskirjoja, 135-vuotiasta Duodecim-lehteä, Käypä hoidon Potilaat mukaan -hanketta.