Duodecimin kulttuuripalkinto myönnettiin DuvTeaternille pitkäjänteisestä työstä vaikuttavan ja tasa-arvoisen taiteen parissa

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt kulttuuripalkinnon ruotsinkieliselle DuvTeaternille. Teatterin korkeatasoinen taide ilmentää inhimillistä elämää, yhteiskunnan moninaisuutta ja tasa-arvokysymyksiä. Tasa-arvo on oleellinen osa myös teatterin pitkäjänteistä toimintaa, jossa erilaisista taustoista tulevat taiteilijat ovat luoneet yhdessä vaikuttavaa taidetta jo kaksikymmentä vuotta.

DuvTeatern on toiminut Helsingissä vuodesta 1999. Teatterin taiteelliset tuotannot rakentuvat työryhmän omien kokemusten ja kiinnostuksen kohteiden kautta ja ne luodaan yhteistyössä muiden teattereiden ja vierailevien taiteilijoiden kanssa. Teatterissa kohtaavat kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset taiteilijat.

– DuvTeatern on edelläkävijä, se on tehnyt pitkäjänteisesti yhteiskunnallisesti vaikuttavaa taidetta, joka tuo esiin ihmisten moninaisuuden teatterin, musiikin ja tanssin keinoin. Tämä on hyvin merkityksellistä taiteen ja tasa-arvon kehittymisen kannalta, sanoo Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin hallituksen puheenjohtaja Leo Niskanen.

Teatteri on vuosien mittaan luonut monenlaisia esityksiä, klassikoita, lastenteatteria, oopperaa, improvisaatiota, runo- ja performanssiesityksiä. Ensemblen esitystoiminnan lisäksi DuvTeatern järjestää draamakerhoja, luentoja, työpajoja ja erilaisia keikkoja.

– Teatteri on avoin kaikille, sen monipuolisessa ja yhteisöllisessä toiminnassa yhdistyvät taiteen ja terveyden edistäminen monitahoisesti ja korkealla taiteellisella tasolla, tiivistää Niskanen.

Esimerkkinä teatterin tuotannosta on viimeisin näytelmä, lokakuussa 2019 ensi-iltansa saanut Mikaela Hasánin ohjaama I det stora landskapet – satumainen perhekronikka. Siinä moninaisuus näyttäytyy mielikuvituksen ja todellisuuden sekä suurien eksistentiaalisten kysymysten ja arvaamattoman huumorin vuoropuheluna. Esityksessä DuvTeatern käsittelee myös ensimmäistä kertaa teatterin näyttämöllä toimintakyvyn rajoitteiden kanssa elämisen kokemusta. Elämäntarinoita peilataan toisiinsa ja jaetaan yleisön kanssa. Esitys on DuvTeaternin, Svenska Teaternin, Resonaarigroupin ja Wegelius Kamarijousetin yhteistyö, jonka myötä DuvTeatern vietti 20-vuotisjuhlavuottaan.

Duodecimin kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna Äyräpää symposiumissa Finlandia-talossa perjantaina 11.9.2020. Tapahtuma näytettiin suoratoistona tapahtumasivulla. Tapahtuman tallenne on katsottavissa sivulla jälkikäteen.

Kulttuuripalkinto jaetaan joka toinen vuosi henkilölle tai työryhmälle, joka on työllään merkittävästi edistänyt terveyden, sairauden ja kulttuurin keskinäisen yhteyden ymmärtämistä. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinnon on aiemmin myönnetty muun muassa muusikko-säveltäjä Sanna Salmenkalliolle, Lapinlahden Lähteelle, Sairaan Hyvä Filmifestivaalille, Sairaalaklovnit Ry:lle, näyttelijä, ohjaaja Kari Heiskaselle, kirjailija, lääkäri Claes Anderssonille, taiteilija Rafael Wardille, valokuvaaja Miina Savolaiselle ja näyttelijä Jussi Lehtoselle.