Ajankohtaiset

AMEE 2017 – Inspiroiduttiin yhdessä opetuksesta

Barcelona, elokuu 2016 ja jännitys tihenee, kun kohta pitää nousta muutaman tuhannen ihmisen eteen lavalle. Kaikki valmista: ainutkertaisen hieno video, mukana osaava ja sitoutunut tiimi ja tietysti Suomen lippuja. Sitten kuulutetaan nimeni ja menoksi. Lyhyt mainospuhe, miksi Helsinkiin kannattaa tulla 2017 elokuussa. Video. Liput liehuvat ja kaikki suomalaiset heiluttavat. Siitä se lähti: AMEE 2017 järjestelytoimikunnan työ, tiiviisti yhdessä AMEE:n kanssa.

Tuleeko Suomeen ja Helsinkiin asti ketään? Elokuussa 2017 nähtiin, että kyllä tulee!

AMEE 2017 oli suurin koskaan, 3920 osallistujaa yli 90:stä eri maasta. Wau. Suomalaisten osallistujatavoitteeksi asetin tuplauksen aikaisempiin vuosiin, puolentoistasataa: uskomattomat 430 osallistui, lääkärikouluttajia, hammaslääkärikouluttajia ja iso joukko muita lääketieteen opetuksen alalla toimivia. Kiitos tästä kuuluu myös niille esimiehille, jotka mahdollistivat tämän, aloittaen Helsingin yliopiston ja HUS:n yhteensä sadan osallistujan maksamisesta.

Messukeskuksessa alkoi pöhistä jo esikonferenssin (Faculty Development) ja työpajojen alettua perjantaina. Faculty Development muuten on sanapari, jolle tarvittaisiin hyvä suomennos!

Sunnuntaina alkuillasta alkoi varsinainen konferenssi, väkimäärä kasvoi hurjasti ja pöhinä yhtä lailla. Avajaisissa pääsin viideksi minuutiksi isoimman yleisön eteen ikinä. Kihelmöivän jännittävää. Avajaissession taikuri veikin sitten monet mennessään. Avajaisillassa Messukeskuksen ja Fazerin väki pani parastaan, kaikki sujui. Suussa sulanut mustikkapiirakkainen taisi päästä loppumaan – ehkä jotkut nappasivat toisenkin, niin hyvää se oli!

Maanantaina alkoi konferenssiarki ja todella monen palautteen mukaan professori Pasi Sahlbergin plenaariesitys oli kaiken kaikkiaan ihan parasta. Ensikertalaisille kurssitarjonta oli päälle vyöryvä ja positiivinen ongelma valinnanvaikeuksien kanssa. Lisää tieteellistä otetta kaivattiin, mutta opetusmenetelmien jakaminen ja käytännössä kokeilu saivat kiitosta. Plenaarien jälkeen väki jakaantui pajoihin, symppareihin, kuulemaan lyhyitä (tieteellisiä) esityksiä, lukemaan niin perinteisiä kuin e-postereita ja Fringe-sessioihin. Viimemainitut ovat ihan AMEEta, katsotaanhan niissä horisonttiin ja ollaan tosi kokeilevia.

Oma jälkitunnelma on todella tyytyväinen ja kiitollinen. Olen inspiroitunut ja sain voimaa ja intoa opetukseen. Opettajien kuin myös opiskelijoiden innostuksesta ei voi olla innostumatta! Suomalaisosanottajista moni moikkasi ja kiitti Messukeskuksessa – mahtavaa! Otan palautetta edelleen hyvin mielellään vastaan. Lääketieteen Koulutuksen Yhdistys LKYry toivottaa jäsenhakemukset tervetulleiksi.

Jälkipuinteja löytyy ainakin Lääkäriliiton sivuilta kuin myös useampi blogiteksti Työterveyshuollon virtuaaliyliopiston sivuilta – kannattaa lukea. Ensi vuotta ja #AMEE 2018 Baselia odotellessa.

Minna Kaila


Lääketieteen opetuksen ja koulutuksen The Association for Medical Education in Europe (AMEE) kansainvälinen -konferenssi 2017 järjestettiin elokuun lopussa Helsingissä. Konferenssin teema oli ”Power to Surprise”. Lue lisää AMEE-tapahtumasta Minna Kailan aiemmasta blogista, Duodecimin uutisesta sekä Duodecim-lehdestä 19.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Minna Kaila on Lääkäriseura Duodecimin valtuuskunnan puheenjohtaja.