Sähköinen Elämä pelissä -valmennus paransi henkistä hyvinvointia pitkäkestoisesti

Sähköpostitse suoritettava hyvinvointivalmennus voi edistää mielenterveyttä. Tulokset ilmenivät sekä kahden kuukauden että kahden vuoden seurannoissa. Valmennus on tehokasta erityisesti niillä, jotka ovat motivoituneita ja tekevät hyvinvointiharjoitukset ohjeiden mukaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Duodecimin tutkimuksessa selvitettiin sähköisen hyvinvointivalmennuksen toimivuutta ja sen lyhyt- ja pitkäaikaisia vaikutuksia. Tutkimukseen rekrytoitiin yli 18-vuotiaita suomalaisia vuosina 2012–2013 YLE:llä esitetyn Elämä pelissä -ohjelman kautta. Ohjelman verkkosivuilla pystyi tekemään sähköisen terveystarkastuksen, jonka yhteydessä tarjottiin mahdollisuus osallistua henkisen hyvinvoinnin valmennusohjelmaan. Osallistujat saattoivat valita lisäksi muita valmennusohjelmia, joiden teemoja olivat esimerkiksi painonhallinta, uni ja vuorovaikutuksen parantaminen parisuhteessa. Valmennusohjelmat sisälsivät sähköpostitse suoritettavia harjoituksia.

Sähköpostitse tehtävät harjoitukset lisäsivät henkistä hyvinvointia

Sähköpostitse toteutettuun valmennusohjelmaan osallistuneilla stressitaso laski ja kiitollisuus sekä luottamus tulevaisuuteen paranivat enemmän kuin henkilöillä, jotka täyttivät pelkän sähköisen terveyskyselyn. Hyvinvointi parani erityisesti henkilöillä, jotka raportoivat tehneensä harjoitukset ohjeiden mukaisesti.

Tutkimukseen, erityisesti sähköpostivalmennukseen osallistuneet olivat enimmäkseen naisia ja heillä oli yleisväestöön verrattuna korkeampi koulutus. Heillä oli myös yleisväestöä terveemmät elintavat.

”Internetissä voidaan helposti tarjota psykoterapian alalla kehitettyjä hyvinvointiharjoituksia ihmisille, joilla ei välttämättä ole varsinaista tarvetta psykoterapiaan. Sähköinen hyvinvointivalmennus tavoittaa suuren joukon ihmisiä ja vaikuttaa olevan kustannustehokasta”, toteaa tutkija Minna Torniainen-Holm.

Sähköinen terveystarkastus ja valmennusohjelmat ovat käytössä jo monessa kunnassa

Sähköinen hyvinvointi- ja terveystarkastus ja valmennus -ohjelma on THL:n ja Duodecimin kehittämä. Ohjelma on tällä hetkellä noin 2 miljoonan suomalaisen saatavilla joko kotikunnan tai työnantajan hankkimana palveluna. Oman kunnan verkkosivuilta voi tarkistaa, ovatko sähköinen terveystarkastus ja valmennusohjelmat käytössä kunnassa.

Lue THL:n tiedote sähköisen hyvinvointivalmennuksen vaikutuksista.