Runsas ultraprosessoitujen ruokien syöminen voi suurentaa merkittävästi Parkinsonin taudin riskiä ja siihen liittyvää kuolleisuutta, selviää Ison-Britannian biopankin tutkimuksesta.
Tutkimuksessa havaittiin, että paljon ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli 65 prosenttia suurempi riski saada Parkinsonin taudin kehittymisestä kertovia varhaisia eli prodromaalisia oireita. Yhteys havaittiin erityisesti masennukseen, ummetukseen, virtsankarkailuun, ahdistukseen ja ortostaattiseen hypotensioon eli verenpaineen laskuun ylös noustaessa.
Noin kymmenen vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa oli mukana yli 120 000 aikuista. Tutkijat jakoivat heidät neljään ryhmään sen mukaan, kuinka paljon he söivät ultraprosessoituja ruokia. Eniten ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli 32 prosenttia suurempi riski sairastua Parkinsonin tautiin kuin vähiten ultraprosessoituja ruokia syöneillä. Paljon ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli myös yli kolminkertainen riski kuolla Parkinsonin tautiin ultraprosessoituja ruokia vähiten syöneisiin verrattuna.
Tutkijoiden mukaan ultraprosessoidut ruuat sisältävät runsaasti sokeria, suolaa ja lisäaineita, jotka voivat häiritä suolistomikrobistoa, lisätä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä elimistössä. Nämä voivat vahingoittaa hermosoluja ja lisätä neurodegeneratiivisten sairauksien riskiä.
Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että runsas ultraprosessoitujen ruokien syöminen suurentaa myös esimerkiksi dementian ja Alzheimerin taudin riskiä. Terveellisemmällä ravinnolla voitaisiinkin tutkijoiden mukaan ehkäistä näitä sairauksia tai hidastaa niiden etenemistä jo varhaisessa vaiheessa.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2025;96:1222–1230.)