Gluteenin ja vehnän välttäminen ei auta kaikkia ärtyvän suolen oireyhtymää potevia

Gluteenin ja vehnän välttäminen ei auta kaikkia ärtyvän suolen oireyhtymää potevia

Uutiset
10.9.2025
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Monet ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavat kokevat oireidensa lievittyvän, jos he välttävät vehnää ja gluteenia. Tuoreen tutkimuksen perusteella läheskään aina oireilun taustalla ei kuitenkaan ole vehnä eikä gluteeni.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa mm. ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Sitä potee arviolta 10–15 prosenttia väestöstä.

Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui 28 ärtyvän suolen oireyhtymää potevaa, jotka kokivat oireidensa helpottuneen gluteenittoman ja vehnättömän ruokavalion ansiosta. Heidät satunnaistettiin viikon mittaisiin koejaksoihin, joissa he saivat eri järjestyksessä vehnää, gluteenia sisältäviä patukoita ja lumepatukoita.

Tulosten perusteella potilaiden oireet pahenivat yhtä todennäköisesti riippumatta siitä, mitä patukoita he olivat syöneet. Oireilua koki 30–40 prosenttia potilaista niin gluteenin, vehnän kuin lumeen jälkeen. Myöskään haittavaikutuksissa ei ollut eroja.

Havainnot viittaavat siihen, että vaikka ennen tutkimusta kaikki potilaat kokivat oireidensa lievittyvän gluteenittoman ja vehnättömän ruokavalion avulla, todellisuudessa vain osalla tämä johtui juuri gluteenin ja vehnän välttämisestä. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa huomattavasti suuremmissa tutkimuksissa ennen kuin tästä on varmuus.

Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet Gastroenterology & Hepatology 2025;10:P794–805)

https://doi.org/10.1016/S2468-1253(25)00090-1

Artikkelin tunnus: uux29550
www.terveyskirjasto.fi/uux29550