Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio voi auttaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen ylläpitämisessä. Neurology-lehden julkaisemassa tutkimuksessa esiin nousivat etenkin ruoat, joissa on paljon kemferoli- ja kversetiini-flavonoideja.
Tutkimukseen osallistui 960 keskimäärin 81-vuotiasta yhdysvaltalaista, joiden ruokavaliota sekä muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja arvioitiin vuosittain seitsenvuotisen seurannan ajan.
Analyysin perusteella kognitiiviset mielentoiminnot heikentyivät hitaammin osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli eniten flavonoideja. Tämä havaittiin verrattuna vähiten flavonoideja ruoastaan saaviin.
Yksittäisistä flavonoideista varsinkin kemferoli ja kversetiini liittyivät hitaampaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Kyseisiä flavonoideja saa muun muassa kaalista, pavuista, teestä, pinaatista, parsakaalista, tomaateista ja omenista.
Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, fyysinen aktiivisuus, mahdollinen perinnöllinen dementia-alttius, koulutustaso ja mielentoimintoja stimuloivat harrastukset. Tästä huolimatta monet muutkin seikat ruokavalion lisäksi ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Terveellisesti syövät ovat usein muutenkin terveystietoisia, mikä saattaa osaltaan selittää havaintoja.
Arviolta 100 000 suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa.
Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2022;DOI:10.1212/WNL.0000000000201541)
https://n.neurology.org/content/early/2022/11/22/WNL.0000000000201541