Täysjyväviljoja suositellaan kaikille, mutta niiden terveysvaikutuksista pikkulapsilla on vähänlaisesti tutkimustietoa. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan muun muassa täysjyväruis näyttäisi edistävän alle kolmivuotiaiden terveyttä.
Havaintoja kannattaa tulkita varoen, mutta tulosten perusteella täysjyvätuotteiden käyttö liittyi alhaisempiin LDL-kolesterolitasoihin kolmen vuoden iässä. Lisäksi täysjyväruis liittyi alhaisempiin glukoositasoihin 9 kuukauden ja alhaisempiin insuliinitasoihin 3 vuoden iässä. Myös muut täysjyväviljat saattoivat vaikuttaa glukoositasoihin sekä painonkehitykseen, mutta tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.
Suomessa pikkulapsille suositellaan täysjyvätuotteita viiden kuukauden iästä alkaen. Täysimetystä olisi hyvä jatkaa ainakin 4–6 kuukauden ikään ja kiinteiden ruokien maistelun voi aloittaa niin ikään 4–6 kuukauden iässä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin 439 tanskalaisen 9–36 kuukauden ikäisen ruokavalioita. Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2022;61:3545–3557)