Paljon punaista lihaa syövät näyttäisivät sairastuvan vakavaan munuaissairauteen muita
todennäköisemmin. Riski koskee ns. loppuvaiheen munuaissairautta.
Tieto käy ilmi tutkimuksesta, jossa 63 000 kiinalaista 45–74-vuotiasta seurattiin
vuodet 1993–1998. Runsaan viidentoista seurantavuoden aikana 950 osallistujalla todettiin
loppuvaiheen munuaissairaus.
Osallistujien ruokavaliosta kerättiin tietoa tutkimuksen aikana, ja kun nämä tiedot
yhdistettiin tietoihin sairastumisista, munuaissairaus havaittiin noin 40 prosenttia
yleisemmäksi paljon punaista lihaa syövillä. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin,
joiden ruokavaliossa oli vain niukasti punaista lihaa.
Siipikarjan, kananmunien, kalan tai maitotuotteiden ei havaittu vaikuttavan sairastumisriskiin,
vaikka nekin ovat merkittäviä proteiinin lähteitä.
Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa proteiinin saannin vähentäminen
on hidastanut munuaisongelmien etenemistä. Nyt saatujen tulosten valossa vaikuttaisi
kuitenkin siltä, että pelkän proteiinin sijaan vaikutus voi painottua punaiseen lihaan.
Tähän viittaa myös se, että kiinalaisten tutkimuksessa punaisen lihan korvaaminen
muilla proteiinin lähteillä pienensi munuaissairauden riskiä.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American Society of Nephrology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Society of Nephrology 2017;28:304–312)
http://jasn.asnjournals.org/content/28/1/304.abstract
Punainen liha mahdollisesti munuaissairauden riskitekijä
Uutiset
4.1.2017
uutispalvelu duodecim