Etenkin marjoista saatavat antosyanidiinit ja proantosyanidiinit voivat tuoreen tutkimuksen
mukaan auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Niitä saa mm. mustikasta, karpaloista
ja viinirypäleistä.
American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat yhdysvaltalaistulokset
perustuvat 17 000 aikuisen kuusivuotiseen seurantaan, ja sen perusteella eniten antosyanidiineja
ja proantosyanidiineja ruoastaan saavat sairastuvat noin puolet epätodennäköisemmin
kuin henkilöt, joiden ruokavaliossa on niitä vain vähän.
Marjojen ja muiden anto- ja proantosyanidiineja paljon sisältävien ruokien syöminen
oli yleisempää varakkaiden ja muutenkin terveellisesti elävien keskuudessa, mutta
yhteydet havaittiin myös elintavoiltaan vähemmän terveellisten parissa. Flavonoidien
kokonaiskulutus ei vaikuttanut sairastumisriskeihin tässä tutkimuksessa.
Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Antosyanidiini-flavonoidit on yhdistetty
mm. pienempään diabeteksen, Parkinsonin taudin ja sydänkohtausten vaaraan. Ruokavalion
lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi vaikuttaa yhteyksiin.
UutispalveluDuodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/09/20/ajcn.115.129452.abstract
Marjojen ainesosat voivat ehkäistä sepelvaltimotautia
Uutiset
4.10.2016
uutispalvelu duodecim