Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista terveysvaikutuksista.
Heidän tutkimuksensa perusteella täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitemmän
elämän. Samanlaisia tuloksia on saatu monissa tutkimuksissa aikaisemminkin, mutta
havainnot lisäävät näyttöä entisestään.
Circulation-lehden julkaisemassa meta-analyysitutkimuksessa yhteydet näkyivät henkilöillä,
jotka söivät vähintään kolme annosta eli noin 40 grammaa täysjyväviljaa päivittäin.
Tällöin riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin oli 25 prosenttia pienempi ja syöpään
14 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet täysjyväviljaa juuri
lainkaan. Yhteydet koskivat myös vähemmän kuin kolme annosta päivässä täysjyväviljaa
nauttivia, mutta vaikutus ei ollut yhtä suuri.
Analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 14 tutkimuksen aineistot, jotka
koostuivat yhteensä 790 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Heistä 98 000 kuoli
tutkimusten seurantojen aikana.
Täysjyväviljoissa on monia ainesosia, jotka voivat selittää terveyshyödyt, mutta todennäköisimmin
ne johtuvat täysjyväviljojen sisältämistä ravintokuiduista. Tulokset tukevat nykyisiä
ravitsemussuosituksia.
Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.115.021101)
http://dx.doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.021101
Täysjyvävilja pidentää elinikää - jälleen kerran
Uutispalvelu Duodecim
25.7.2016
uutispalvelu duodecim