Sikiöaikana tapahtuvat hermostoputken sulkeutumishäiriöt olisi pitkälti ehkäistävissä syömällä folaattilisiä tai folaattipitoisia ruokia, mutta Euroopassa tässä on vielä parannettavaa. Tuoreen selvityksen mukaan sulkeutumishäiriöt eivät ole vähentyneet sitten vuoden 1991, vaikka folaattien käyttöä on suositeltu.
Hyviä folaatin lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljavalmisteet.
Yhdysvalloissa suositusten sijaan on lähdetty toiselle linjalle ja folaatteja on alettu
lisätä moniin elintarvikkeisiin. Tämä lähestymistapa on ollut tehokkaampi ja hermostoputken
sulkeutumishäiriöt ovat vähentyneet huomattavasti. Euroopassa olisikin hyvä pohtia
saman keinon käyttöönottoa, tutkijat kirjoittavat.
Tutkijoiden selvitys perustuu tietoihin lähes 13 miljoonasta synnytyksestä ja 11 000
hermostoputken sulkeutumishäiriö -tapauksesta vuosilta 1991¿2011. Tiedot kerättiin
28 Euroopan maan rekistereistä.
Tarkastelujaksona folaattien käyttöä suositeltiin laajalti, mutta hienoisesta vaihtelusta
huolimatta hermostoputken sulkeutumishäiriöt eivät vähentyneet. Keskimäärin vuosina
1991¿2011 sulkeutumishäiriö todettiin yhdeksässä raskaudessa kymmenestätuhannesta.
Aiempien tutkimusten perusteella Euroopassa vuosittain noin 5 000 raskaudessa havaitaan
hermostoputken sulkeutumishäiriö. Suuri osa näistä raskauksista päätyy keskeytykseen.
Sulkeutumishäiriön aiheuttamista epämuodostumista yleisimmät ovat selkärankahalkio
eli spina bifida ja aivottomuus eli anenkefalia.
Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h5949)
http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h5949