Yksi ihmisen vuorokausirytmiä säätelevä geeni on löytynyt. Geeni kyettiin osoittamaan geenikartalta tutkittaessa Utahilaisen suvun sairastamaa perinnöllistä unisairautta. Taudin oireina on vuorokausirytmin siirtyminen useita tunteja aikaisemmaksi: varhaiseen iltaan ajoittuva unen tarve ja taipumus herätä aikaisin aamuyöllä. Tutkijoiden paikallistaman geenimutaation on aiemmin todettu aiheuttavan banaanikärpäsissä ja jyrsijöissä vuorokausirytmin nopeutumista.
Tutkijoiden mukaan virhe kromosomi kahdesta löydetyssä hPer2 -geenissä vaikuttaa elimistön unta säätelevien valkuaisaineiden määrään. Tosin kyseessä on vain yksi niistä monista tekijöistä, jotka säätelevät valvetilan ja unen rytmiä. Löydös enteilee mahdollisuutta kehittää lääkeaineita joko nopeuttamaan tai hidastamaan vuorokausirytmiä tarpeesta riippuen. Näin voidaan tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa kehittää uusia hoitomuotoja unihäiriöihin tai lentomatkustajien kärsimän aikaerorasituksen eli jet-lagin aiheuttamiin ongelmiin.
Uutispalvelu Duodecim
(Science 2001; 291: express)
Vuorokausirytmi on biologisen kellon tuottama sisäsyntyinen rytmi. Nisäkkäillä tärkein vuorokausirytmiä ohjaava kello sijaitsee hypotalamuksessa, mutta itsenäistä rytmiä tikittävä kello on paikannettu myös silmän verkkokalvoon. Kellon tärkein tahdistaja on valo. Nopeaa aikavyöhykkeiden ylitystä seuraa aikaerorasitus, koska sisäinen kello käy eri aikaa ympäristön kanssa. Epätahtisuutta voi aiheuttaa myös vuorokausityö tai sokeus. Kasveillakin on omat rytmejä säätelevät geeninsä. Esimerkiksi lituruohon koko perimä tunnetaan ja sitä voidaan käyttää mallina mm. ihmisen vuorokausirytmin säätelyn tutkimuksessa.