Joka kymmenes kokee oireilevansa vehnästä

Joka kymmenes kokee oireilevansa vehnästä

Uutiset
26.11.2025
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Arviolta joka kymmenes ihminen kokee saavansa vatsa- tai muita oireita vehnän ja gluteenin syömisestä, vaikka he eivät sairastaisi keliakiaa tai vehnäallergiaa. Merkittävä osa heistä myös välttää vehnää oireiden takia.

Lääketieteellisessä Gut-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 16 maassa tehtyjen yhteensä 25 tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Tulosten perusteella hieman yli 10 prosenttia osallistujista koki oireilevansa vehnän tai gluteenin syömisen jälkeen, vaikka he eivät olleet allergisia vehnälle tai sairastaneet keliakiaa. Yleisimmät oireet olivat vatsan turpoaminen, muut vatsavaivat ja -kivut sekä uupumus. Noin 40 prosenttia oireita kokeneista oli päätynyt täysin gluteenittomaan ja vehnättömään ruokavalioon.

Oireilu oli selvästi yleisempää naisilla sekä osallistujilla, jotka kertoivat kärsivänsä myös masennus- ja ahdistusoireista tai ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Tuloksista ei voi päätellä, kuinka monien oireilu johtui oikeasti vehnästä ja gluteenista, mutta joka tapauksessa merkittävä osa ihmisistä koki oireidensa vähentyvän, jos he välttivät niiden syömistä. Tutkijat toivovatkin aiheesta lisää tutkimuksia, jotta potilaat saisivat asianmukaista apua ja säästyisivät mahdollisesti turhilta ruokavaliorajoituksilta.

Uutispalvelu Duodecim

(Gut 2025;DOI:10.1136/gutjnl-2025-336304)

https://doi.org/10.1136/gutjnl-2025-336304

Artikkelin tunnus: uux29762
www.terveyskirjasto.fi/uux29762