Tulehdusta aiheuttavat ruoat heikentävät muistia ikääntyneillä

Tulehdusta aiheuttavat ruoat heikentävät muistia ikääntyneillä

Uutiset
4.11.2025
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Tulehdusta aiheuttava ruokavalio heikentää ikääntyneiden muistia ja voi edistää muistisairauksien kehittymistä. Tämä käy ilmi Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä julkaistusta taiwanilaistutkimuksesta, jossa oli mukana reilu 500 yli 65-vuotiasta.

Muistia heikentävä vaikutus korostui erityisesti niillä, joilla oli ientulehdus eli parodontiitti tai Helicobacter pylori -infektio. Tutkijoiden mukaan tulehdusta ylläpitävä ruokavalio voi pahentaa suun ja vatsan tulehduksia, jotka puolestaan lisäävät elimistön hiljaista tulehdusta ja vaikuttavat aivojen toimintaan.

Tulehdusta aiheuttavia ruoka-aineita olivat muun muassa punainen liha, eläinten sisäelimet, sokeroidut virvoitusjuomat sekä pitkälle prosessoidut viljat ja riisit. Tulehdusta vähentäviä ruoka-aineita olivat esimerkiksi tummanvihreät ja tummankeltaiset kasvikset sekä kahvi ja tee.

Tulokset vahvistavat niin sanotun suu-suolisto-aivoakselin merkitystä muistisairauksien kehittymisessä. Tutkijat korostavat, että terveellinen ruokavalio, suun terveyden ylläpito ja H. pylori -infektion hoito voivat yhdessä ehkäistä kognitiivista heikentymistä.

Muistisairauksien määrä kasvaa nopeasti maailmanlaajuisesti. Vuonna 2019 sairastuneita oli arviolta 57 miljoonaa, ja vuoteen 2050 mennessä määrä voi nousta yli 150 miljoonaan. Alzheimerin tauti on yleisin muistisairaus, ja sen taustalla vaikuttava neuroinflammatorinen prosessi saattaa alkaa jo vuosikymmeniä ennen oireita. Tutkijoiden mukaan terveellisellä ruokavaliolla voi olla merkittävä rooli ennaltaehkäisyssä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American Geriatrics Society, 2025;73:2747–2756)

https://doi.org/10.1111/jgs.19599

Artikkelin tunnus: uux29693
www.terveyskirjasto.fi/uux29693