Kasvispainotteista ja terveellistä ruokavaliota noudattavat tyypin 2 diabetesta sairastavat näyttäisivät elävän muita potilaita pitempään. Epäterveellinen kasvispainotteinen ruokavalio sen sijaan suurentaa riskejä, tuore tutkimus osoittaa.
Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja sen perusteella pitkälti kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat potilaat menehtyivät kymmenvuotisen seurannan aikana noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin potilaat, joiden ruokavaliossa oli vähiten kasvikunnan tuotteita.
Kasvispainotteisuuden lisäksi myös ruokavalion terveellisyys vaikutti potilaiden kuolleisuuteen. Jos ruokavalio oli epäterveellinen, mutta kasvispainotteinen, potilaan riski menehtyä seurannan aikana oli neljänneksen suurempi kuin terveellisesti ruokailevan.
Epäterveelliset kasvisruoat ja -tuotteet tarkoittivat esimerkiksi sokeroituja juomia, heikkolaatuisia viljatuotteita ja hiilihydraatteja, jälkiruokia, karkkeja ja muita herkkuja. Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio sisälsi esimerkiksi täysjyväviljoja, hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä, palkokasveja ja kasviöljyjä.
Kasvispainotteisen ruokavalion hyödyt olivat suurimmat silloin, kun potilaalla oli vyötärölihavuutta, korkea veren glukoositaso tai hän oli sairastunut tyypin 2 diabetekseen nuorena ja sairastanut sitä pitkään.
Tutkimukseen osallistui 4 800 tyypin 2 diabetesta sairastavaa brittiaikuista. Keskimäärin yksitoistavuotisen seurannan aikana heistä 680 menehtyi.
Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2025;48:1850–1860)