Sokerilla makeutetut juomat saattavat joidenkin tutkimusten mukaan suurentaa dementian riskiä, mutta tämä ei näytä pätevän ainakaan yli 70-vuotiaisiin.
Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja se perustuu kuuden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yhteensä 11 000 keskimäärin 73-vuotiaan yhdysvaltalaisen tietoihin. Seurantojen aikana hieman alle 2 500 osallistujaa sairastui dementiaan.
Sokerilla makeutettuja juomia päivittäin juovat eivät sairastuneet dementiaan sen todennäköisemmin kuin muutkaan, tulokset osoittivat. Myöskään keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttiminen ei liittynyt dementiariskiin.
Paljon lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio voi vuosien kuluessa lihottaa ja altistaa muun muassa tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, mitkä kaikki puolestaan suurentavat dementian riskiä. Jos nyt julkaistut tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, vanhuusiän sokerin käytön sijaan tärkeämpää todennäköisesti onkin vähentää sokerijuomien ja lisätyn sokerin käyttöä nuoruudessa ja keski-iässä.
Noin 150 000 suomalaisella on diagnosoitu muistisairaus. Lisäksi noin 200 000 suomalaisen kognitiiviset tiedonkäsittelykyvyt ovat lievästi heikentyneitä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2025;82:801–809)