Perunoista vain ranskalaiset altistavat tyypin 2 diabetekselle

Perunoista vain ranskalaiset altistavat tyypin 2 diabetekselle

Uutiset
8.8.2025
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Ranskalaisia perunoita paljon syövät ovat muita alttiimpia sairastumaan tyypin 2 diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Keitetty, paistettu tai soseutettu peruna ei vaikuta diabetesriskiin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 200 000 aikuisen yhdysvaltalaisen terveystietoja, joita kerättiin yli 30 vuoden ajan. Seurannan aikana 22 000 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Tulosten perusteella ranskalaisia perunoita ainakin kolmesti viikossa syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen viidenneksen todennäköisemmin kuin muut osallistujat. Muulla tavoin kypsennetty ja valmistettu peruna ei liittynyt diabetesriskiin.

Havaittu diabetesriski pienenisi huomattavasti lisäämällä täysjyvätuotteiden käyttöä ja esimerkiksi vaihtamalla ranskalaiset perunat täysjyväpastaan, tutkijat arvioivat. Tähän viittasi myös tutkijoiden tekemä erillinen meta-analyysi, jossa tarkasteltiin 24 aikaisemman tutkimuksen aineistoja.

Vaikka peruna itsessään ei ole epäterveellistä, ranskalaisissa perunoissa on paljon suolaa ja epäterveellisiä rasvoja, jotka suurentavat monien terveysongelmien ja sairauksien vaaraa. Ranskalaisia perunoita usein syövien elämäntavat saattavat olla myös muilta osin epäterveellisiä, mikä voi myös selittää tuloksia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2025;DOI:10.1136/bmj-2024-082121)

http://dx.doi.org/10.1136/bmj-2024-082121

Artikkelin tunnus: uux29456
www.terveyskirjasto.fi/uux29456