Ei-alkoholiperäistä rasvamaksatautia sairastavat voisivat hyötyä ruokavaliosta, jossa on runsaasti resistenttiä tärkkelystä. Vaikutus liittyy todennäköisesti suotuisiin muutoksiin suoliston mikrobikannoissa, Cell Metabolism -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.
Resistentti tärkkelys on imeytymätöntä kuitua, jota ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan. Tämän ansiosta se kulkeutuu paksusuoleen ja edistää siellä hyvien suolistobakteerien kasvua. Resistenttiä tärkkelystä on muun muassa palkokasveissa, perunassa ja maississa.
Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 200 rasvamaksapotilasta satunnaistettiin saamaan päivittäin joko 40 grammaa resistenttiä maissitärkkelystä tai tavallista maissitärkkelystä aterioiden yhteydessä.
Kun potilaita verrattiin nelikuukautisen seurannan lopussa, resistenttiä tärkkelystä saaneiden maksan triglyseridipitoisuudet olivat lähes 40 prosenttia pienempiä kuin verrokkiryhmäläisten. Lisäksi tietyt rasvamaksaan liittyvät maksaentsyymit ja tulehdukselliset tekijät vähenivät.
Potilaiden ulostenäytteiden analyysi osoitti selviä eroja potilaiden suolistobakteeristoissa. Resistenttiä tärkkelystä neljän kuukauden ajan nauttineiden näytteissä oli huomattavasti vähemmän Bacteroides stercori -bakteereja, jotka voivat vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan maksassa. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että tämä selitti resistenttiin tärkkelykseen liitetyt suotuisat vaikutukset.
Jos tulokset varmistuvat suuremmissa lisätutkimuksissa, resistentti tärkkelys ja mahdollisesti muut imeytymättömät kuidut voivat tarjota helpon ja edullisen avun ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa sairastaville. Vaikutukset havaittiin riippumatta siitä, laihtuivatko potilaat vai eivät, mikä tekee havainnoista vielä kiinnostavampia.
Rasvamaksan yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa maksaa. Tärkeimmät hoidot ovat laihdutus, ruokavaliomuutokset ja alkoholin välttäminen. Rasvamaksaan sairastuu noin joka neljäs aikuinen.
Uutispalvelu Duodecim
(Cell Metabolism 2023;DOI:10.1016/j.cmet.2023.08.002)