Eurooppalaisten ruoka-aineallergiat eivät ole vähentyneet, mutta eivät yleistyneetkään edeltävien vuosikymmenten aikana, tuore katsaustutkimus osoittaa. Katsaus päivittää edeltävän, vuonna 2014 tehdyn selvityksen tuloksia.
Tutkijat kävivät läpi kaikki vuosina 2012–2021 julkaistut eurooppalaistutkimukset, joissa tarkasteltiin kahdeksan ruoka-aineallergian yleisyyttä, ja yhdistivät ne vuosina 2000–2012 tehtyihin tutkimuksiin. Yhteensä analyysi kattoi 93 tutkimuksen aineistot.
Potilaiden omien vastausten perusteella maidolle allergisia oli 5,7 %, kananmunalle 2,4 %, vehnälle 1,6 %, soijalle 0,5 %, maapähkinälle 1,5 %, pähkinöille 0,9 %, kalalle 1,4 % ja äyriäisille 0,4 % eurooppalaisista.
Luvut olivat huomattavasti pienempiä analyysissa, jossa huomioitiin vain ruoka-altistuskokeella varmistetut allergiat. Tällöin maidolle allergisia oli 0,3 %, kananmunalle 0,8 %, vehnälle 0,1 %, soijalle 0,3 %, maapähkinälle 0,1 %, pähkinöille 0,04 %, kalalle 0,02 % ja äyriäisille 0,1 %.
Arviot ovat hyvin samansuuntaisia kuin aiemmassa, vuonna 2014 julkaistussa katsauksessa, joten ruoka-aineallergioiden yleisyydessä Euroopassa ei todennäköisesti ole tapahtunut merkittäviä muutoksia edeltävien vuosikymmenten aikana, tutkijat kirjoittavat.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Allergy-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Allergy 2023;78:2361–2417)