Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavat voivat säästyä ruoansulatuselinten syöviltä muita todennäköisemmin. Epäterveellinen kasvisruoka sen sijaan saattaa jopa suurentaa sairastumisriskiä, tuoreet tulokset osoittavat.
Tutkijat yhdistivät kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat yli 160 000 naisen ja 46 000 miehen 26–34-vuotisista seurantatiedoista. Seurannan aikana osallistujilla todettiin 6 500 ruoansulatuselinten syöpää.
Riski sairastua ruoansulatuselinten syöpiin oli tasaisesti sitä pienempi, mitä terveellisempi ja kasvispainotteisempi osallistujan ruokavalio oli. Epäterveellinen kasvisruokavalio liittyi hieman suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut kovin voimakas.
Epäterveellinen kasvisruokavalio voi sisältää esimerkiksi paljon lisättyä sokeria, huonoja hiilihydraatteja ja epäterveellisiä rasvoja. Kasvisruokavalio on terveellinen, kun se sisältää muun muassa täysjyväviljaa, hedelmiä, marjoja, kasviksia, pähkinöitä ja terveellisiä kasviöljyjä.
Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Epidemiology 2023;38:617–627)
https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-023-01007-2