Kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa keski-ikäisiä välttymään monilta sairauksilta ja myös elämään pitemmän elämän, tuore brittitutkimus vahvistaa. Tällöinkin olisi kuitenkin tärkeää välttää epäterveellisiä ruokia, olivat ne kasvisperäisiä tai eivät.
Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja siinä seurattiin 126 000 keskimäärin 56-vuotiasta brittiä 10–12 vuoden ajan. Kasvispainotteisella ruokavaliolla tarkoitettiin ruokavaliota, jossa voi olla mukana myös eläinkunnan tuotteita.
Tulosten perusteella terveellistä kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat menehtyivät seurannan aikana sydän- ja verisuonitautiin, syöpään tai muihin syihin noin 8–16 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavalio oli epäterveellisin.
Vastaavasti riski menehtyä seurannan aikana oli suurempi, jos henkilö noudatti kasvispainotteista ruokavaliota, jossa oli kuitenkin monia epäterveellisiä piirteitä. Tällaisia olivat esimerkiksi sokerilla makeutetut juomat, jälkiruoat ja makeiset sekä teolliset ja pitkälle käsitellyt viljat.
Brittien havainnot vahvistavat näyttöä kasvispainotteisen ja monipuolisen ruokavalion hyödyistä, mutta osoittavat niiden riippuvan myös ruokavalion sisällöstä. Myös kasvispainotteinen ruokavalio voi olla epäterveellinen, jos se sisältää paljon epäterveelliseksi tiedettyjä ruokia ja elintarvikkeita.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Network Open 2023;6:e234714)