Kalaperäiset rasvahapot yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautien vaaraan

Kalaperäiset rasvahapot yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautien vaaraan

Uutiset
17.4.2023
Uutispalvelu Duodecim
Uutispalvelu Duodecim

Kalasta ja muista merenelävistä saatavat rasvahapot voivat ehkäistä sydänoireita ja aivoinfarkteja, tanskalaistutkimus vahvistaa. Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 54 000 aikuista, joista 4 000 sairastui ateroskleroottiseen sydän- ja verisuonitautiin, sydäninfarktiin, ääreisvaltimotautiin tai aivoinfarktiin noin 14-vuotisen seurannan aikana.

Kun osallistujat jaettiin ryhmiin heidän ruokavalioidensa perusteella, riski sairastua oli pienin osallistujilla, joiden ruokavalioissa oli eniten kalaperäisiä monityydyttymättömiä rasvahappoja. Yhteys koski kalaperäistä eikosapentaeenihappoa ja dokosaheksaeenihappoa, mutta ei kasviperäistä alfalinoleenihappoa.

Monityydyttymättömät rasvahapot on yhdistetty sydänhyötyihin aiemminkin, mutta tanskalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Aiemmissa tutkimuksissa myös kasviperäiset monityydyttymättömät rasvahapot on liitetty sydänriskien vähentymiseen.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2023;62:1389–1401)

https://doi.org/10.1007/s00394-022-03081-w

Artikkelin tunnus: uux27263
www.terveyskirjasto.fi/uux27263