Riski sairastua dementiaan näyttäisi olevan pienempi, jos ruokavalio on lähellä Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota. Tuoreet tulokset viittaavat lisäksi siihen, että ruokavalion hyödyt nähdään myös potilailla, jotka ovat alttiita dementialle perimänsä vuoksi.
Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.
Tutkimuksessa käytettiin Iso-Britannian biopankkiaineistoja, joista poimittiin 60 000 osallistujan terveys- ja geenitiedot. Keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana 880 osallistujaa sairastui dementiaan.
Kun osallistujat jaettiin ryhmiin heidän ruokavalioidensa perusteella, riski sairastua dementiaan oli 23 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden ruokavalio oli välimerellisin. Tämä havaittiin verrattuna epäterveellisimmin ruokaileviin.
Yhteys näkyi myös potilailla, joiden geneettinen sairastumisriski oli suuri, mikä viittaa siihen, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voi ehkäistä dementiaa perimästä riippumatta.
Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmin, mutta havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. On esimerkiksi mahdollista, että epäterveellinen ruokavalio saattoi osalla potilaista olla seuraus dementiasta. Myös perimän vaikutuksia koskevat tulokset kaipaavat lisäselvityksiä.
Tutkimus julkaistiin BMC Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(BMC Medicine 2023;21:81)