Yhdysvaltalaistutkijat ovat saaneet lisää näyttöä täysjyväviljan suotuisista verenpainevaikutuksista.
Heidän tutkimuksessaan täysjyväviljaan siirtyminen alensi potilaiden verenpainetta
kahdessa kuukaudessa.
Osana tutkimusta 33 ylipainoista tai lihavaa aikuista vaihtoi kaikki ravintonsa viljat
täysjyväviljaksi kahden kuukauden ajaksi. Vertailujaksona he söivät kahden kuukauden
ajan vain teollisia, ns. jalostettuja viljoja. Potilaille tehtiin kattavat terveystarkastukset
koejaksojen alussa ja lopussa.
Kun tutkijat vertasivat mittaustuloksia koejaksojen jälkeen, he havaitsivat koehenkilöiden
diastolisen verenpaineen olleen huomattavasti alemmalla tasolla silloin, kun he söivät
vain täysjyväviljoja. Käytännössä vaikutus merkitsi esimerkiksi noin kolmanneksen
pienempää riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.
Yhdysvaltalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja
suotuisista verenpainevaikutuksista. Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljan suosiminen
on yhdistetty mm. pienempään sydän- ja verisuonitautien ja aivoverenkiertohäiriöiden
riskiin.
Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Nutrition 2016)
http://jn.nutrition.org
Täysjyvävilja alentaa verenpainetta parissa kuukaudessa
Uutiset
21.10.2016
uutispalvelu duodecim