Täysjyväviljan ruokavalioonsa ottaneet saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan elää muita
pitempään. Havainto lisää näyttöä täysjyväviljan ja ravintokuitujen terveellisyydestä.
Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 33 aikaisemman tutkimuksen aineistot,
jotka yhteensä kattoivat tiedot yli 150 000 potilaan kuolemansyistä ja ruokavaliosta.
Analyysin perusteella riski kuolla tutkimusten seurantojen aikana oli sitä pienempi
mitä enemmän täysjyväviljaa henkilö söi. Jokainen 50 gramman lisäys päivittäisessä
saannissa liittyi 30 prosenttia pienempään sydäntautikuoleman ja 20 prosenttia pienempään
syöpäkuoleman riskiin. Yhteys havaittiin myös tarkastellessa kokonaiskuolleisuutta,
jossa oli mukana kaikista syistä johtuvat kuolemat.
Aiemmissa tutkimuksissa täysjyväviljaa suosivien on havaittu säästyvän muita todennäköisemmin
verenpainetaudilta, sydän- ja verisuonitaudeilta, ja osana muutenkin terveellistä
ja monipuolista ruokavaliota, lukuisilta muilta sairauksilta.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;doi:10.3945/ ajcn.115.122432)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.122432
Täysjyväviljaa suosivat voivat elää muita pitempään
Uutispalvelu Duodecim
20.6.2016
uutispalvelu duodecim