Suklaata kolmena tai neljänä päivänä viikossa nauttivat näyttäisivät säästyvän sydänkohtauksilta
muita todennäköisemmin, Heart-lehdessä julkaistu ruotsalaistutkimus osoittaa.
Suklaaseen liitetty suojavaikutus ei ole kovin suuri, vain 10–13 prosenttia, mutta
väestötasolla tällainenkin muutos voi olla merkittävä.
Yhteys havaittiin seuraamalla 68 000 ruotsalaista vuodet 1998–2010. Osallistujat eivät
sairastaneet sydänsairauksia tutkimuksen alkaessa, mutta sen aikana heistä 4 400 sairastui
sydänkohtaukseen.
Samanlainen sydänoireiden vähentyminen havaittiin erillisessä viiden tutkimuksen meta-analyysissa,
jossa tarkasteltiin sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydänoireiden yhteyksiä
suklaan syömiseen.
Ruotsalaisten tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka suklaan lisäksi, mutta
samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin ja eri puolilla maailmaa. Suklaan
syönnissä kannattaa tästä huolimatta olla maltillinen, sillä paljon energiaa sisältävä
suklaa voi helposti kerryttää liikakiloja, mikä puolestaan altistaa sydänoireille
ja monille muille sairauksille.
Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2016;102:1017–1022)
http://heart.bmj.com/content/102/13/1017
Suklaa ehkäisee ruotsalaisten sydänkohtauksia
Uutispalvelu Duodecim
15.6.2016
uutispalvelu duodecim