Nuorena paljon kuituja ja etenkin hedelmiä ja kasviksia nauttivat saattavat olla muita
naisia pienemmässä vaarassa sairastua rintasyöpään myöhemmin elämässään. Yhdysvaltalaistutkijoiden
havainto on tervetullut, sillä varhaisen ruokavalion vaikutuksia rintasyövän kehittymiseen
on tutkittu vain vähän.
Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 90 000 naisen NHANES II -terveystutkimukseen,
joka aloitettiin vuonna 1991 naisten ollessa 27–44-vuotiaita. Naisilta kyseltiin ruokavaliosta
neljän vuoden välein. Tutkimuksen seuranta jatkuu edelleen.
Tulokset osoittivat rintasyöpäriskin olevan noin 16–24 prosenttia pienempi naisilla,
jotka olivat syöneet runsaasti kuitua nuoruudessa. Riski pieneni tasaisesti mitä enemmän
kuitua ja varsinkin hedelmiä ja kasviksia nainen oli syönyt.
Lapsuudessa ja nuoruudessa rintakudos on erityisen herkkä erilaisille syöpää aiheuttaville
ja siltä suojaaville tekijöille, joten on hyvinkin mahdollista, että nuoruusiän ruokavalio
vaikuttaa rintasyöpäriskiin.
Rintasyöpään sairastuu noin joka yhdeksäs nainen.
Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2016;DOI:10.1542/peds.2015-1226)
http://dx.doi.org/10.1542/peds.2015-1226
Kuitupitoinen ruoka saattaa ehkäistä rintasyöpää
Uutispalvelu Duodecim
2.2.2016
uutispalvelu duodecim