Aamiaisen väliin jättävät näyttäisivät sairastuvan aivoverenkierron häiriöihin muita
todennäköisemmin. Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella riski ei ole kovin suuri,
mutta silti havaittavissa.
Tutkimuksessa 83 000 miestä ja naista seurattiin vuodet 1995–2010 ja tuona aikana
heistä 4 600 sairastui aivoverenkierron häiriöön tai sepelvaltimotautiin.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista osallistujilta kerättyihin tietoihin
aamupalan syömisestä, he havaitsivat aamiaisen väliin jättävien sairastumisriskit
suurimmiksi.
Osallistujat, jotka eivät syöneet aamupalaa, sairastuivat aivoverenvuodosta johtuvaan
aivohalvaukseen 36 prosenttia todennäköisemmin ja sydän- ja verisuonitauteihin 14
prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät aamupalan joka päivä.
Aamiaiseen liitetty vaikutus ei käytännössä ole kovin suuri, mutta samanlaisia yhteyksiä
on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa. Aamiainen saattaa mm. auttaa painonhallinnassa.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;doi:10.1161/STROKEAHA.115.011350)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/2/477.abstract
Aamiainen saattaa auttaa aivoverenkiertohäiriöiden välttämisessä
Uutispalvelu Duodecim
27.1.2016
uutispalvelu duodecim