Säännöllisesti hedelmiä syövät säästyvät verenpainetaudilta muita todennäköisemmin,
tuore tutkimus osoittaa.
Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kolmen suuren tutkimuksen aineistoihin,
ja niiden perusteella hedelmiä ainakin neljästi viikossa nauttivat säästyvät verenpainetaudilta
noin kymmenen prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät hedelmiä
harvemmin.
Samanlainen, mutta hieman heikompi yhteys havaittiin osallistujilla, jotka lisäsivät
hedelmien syömistä tutkimusten seurantojen aikana. Tutkimuksiin osallistui yhteensä
lähes 190 000 naista ja miestä.
Kun tutkijat tarkastelivat yksittäisiä ruoka-aineita, varsinkin omenat, päärynät,
viinirypäleet ja rusinat, mutta myös tofu, soijapavut, porkkanat ja parsakaali liittyivät
pienentyneeseen sairastumisriskiin. Kasvisten kokonaiskulutus ei kuitenkaan vaikuttanut
verenpainetaudin riskiin tässä tutkimuksessa.
Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että pitkäaikainen hedelmien syöminen, mutta
myös hedelmien lisääminen ruokavalioon, auttaa verenpainetaudin ehkäisyssä. On silti
todennäköistä, että osa hedelmiin nyt liitetystä vaikutuksesta selittyy hedelmiä suosivien
muutenkin terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista.
Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2015;67:288–293)
http://hyper.ahajournals.org/content/67/2/288.abstract
Verenpainetauti harvinaisempi hedelmiä suosivilla
Uutispalvelu Duodecim
21.1.2016
uutispalvelu duodecim