Pähkinöiden lisääminen ruokavalioon voisi auttaa monia pitämään kolesterolitasonsa
paremmin hallinnassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan eri pähkinöillä on sama vaikutus,
kunhan niitä syö tarpeeksi paljon.
Tulosten perusteella noin 30 gramman päiväannos pähkinöitä liittyy pienempään LDL-kolesterolin
ja kokonaiskolesterolin pitoisuuteen sekä pienempään triglyseridi-rasvahappojen ja
ApoB-apolipoproteiinien pitoisuuteen, kun vertailukohtana ovat pähkinöitä tuskin lainkaan
syövät. Nämä suotuisat muutokset liittyvät mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin.
Eri pähkinöiden välillä ei ollut eroja, mutta yhteydet voimistuivat huomattavasti,
kun pähkinäannokset kasvoivat. Yli 60 grammaa päivittäin pähkinöitä syövät saivat
suurimman hyödyn, tulokset osoittivat. Toinen hyötyjien ryhmä oli aikuistyypin diabetesta
sairastavat, sillä heiltä pähkinät vähensivät ApoB-apolipoproteiineja tehokkaammin
kuin terveiltä. Tältä osin tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.
Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Analyysi perustui
61 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Pähkinöiden syöminen ei liittynyt verenpaineeseen
eikä tulehdusmerkkiaineisiin.
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.110965)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/11/ajcn.115.110965.abstract
Pähkinät auttavat kolesterolin hallinnassa
Uutispalvelu Duodecim
23.11.2015
uutispalvelu duodecim