Hippokrateen vastaanotolla on podcast lääketieteen historiasta, filosofiasta ja etiikasta

Lääkäriseura Duodecimin tuottama Hippokrateen vastaanotolla on podcast lääketieteestä. Ei kuitenkaan siitä, miten sinuiitti hoidetaan tai masennus diagnosoidaan, vaan siitä, miten tähän on tultu. Podcast on kuunneltavissa ilmaiseksi useista podcast-palveluista.

Ensimmäinen tuotantokausi ilmestyi syksyllä 2021 ja se käsitteli antiikin lääketieteen historiaa. Podcastin toinen, lääketieteen filosofiaan ja etiikkaan keskittyvä kausi julkaistiin keväällä 2022. Kolmannella kaudella syksyllä 2022 palattiin jälleen lääketieteen historiaan, mutta tällä kertaa keskiajan merkeissä.

Myöhäisantiikista eteenpäin kohti nykyhetkeäon aika matkata jälleen lääketieteen historian sivuilla

Podcastin kolmannella tuotantokaudella lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen ja lääkäri sekä podcastin isäntä Kari Hevossaari jatkavat lääketieteen historian läpikäyntiä siitä, mihin he ensimmäisellä kaudella jäivät.

Kuuden jakson aikana he valaisevat tapahtumia aina myöhäisantiikista 1800-luvulle saakka. Miten tieteestä alkoi pikkuhiljaa rakentumaan sellaista objektiivisuuteen ja tutkimushavaintoihin perustuvaa tiedettä, jona me sen tänä päivänä käsitämme? Entä miten tämä kaikki vaikutti lääketieteeseen ja sen perustana oleviin teorioihin?

Luvassa on kiehtovia jaksoja, joissa käsitellään mm. maailman ensimmäistä pandemiaa, vaiherikasta keskiaikaa ja lääketieteen murrosta. Hippokrateen vastaanotolla on kuunneltavissa ilmaiseksi podcast-palveluista, kuten AcastSpotify ja Applen Podcastit.

Toisen kauden teemana lääketieteen filosofia ja etiikka

Podcastin toisella tuotantokaudella keskitytään lääketieteen filosofiaan ja etiikkaan. Podcastissa pohditaan, mihin lääketieteen filosofiaa tarvitaan, millä nimellä vaihtoehtohoitoja pitäisi kutsua ja miten lääkärin tulisi niihin suhtautua. Entäpä plasebo? Onko EBM ratkaisu kaikkeen medisiinassa? Kuka on terve ja kuka sairas, ja kuka sen päättää?

Aiheista keskustelevat podcastin isäntä, lääkäri Kari Hevossaari ja lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen filosofian ja etiikan professori Pekka Louhiala. Lisäksi luvassa on myös Aleksi Pajusen vierailijajakso.

– Pekka Louhiala on ihan paras, ja onneksi meillä on hänen kaltaisiaan lääkäreitä, jotka ovat myös filosofeja, Hevossaari kommentoi.

Filosofiset kysymykset ovat läsnä kaikkialla tavalla tai toisella, niin arkielämän valinnoissa kuin myös lääketieteessä tieteenä ja käytäntöinä. Aiheeseen on merkityksellistä syventyä, sillä otamme jatkuvasti kantaa filosofisiin kysymyksiin, tiedostimme sitä tai emme.

Ensimmäinen kausi käsitteli lääketieteen historiaa

Lääketieteen historiaa käsittelevällä ensimmäisellä kaudella pysähdyttiin aluksi esihistoriassa, minkä jälkeen matka jatkui varhaisiin korkeakulttuureihin ja antiikkiin. Lääkäri Kari Hevossaari sekä lääketieteen historian dosentti Heikki Vuorinen johdattelivat kuuntelijaa läpi antiikin ajan lääketieteen vaiheiden ja kuvittivat mielenmaisemaa niin muinaisesta Egyptistä, roomalaisten kylpylöistä kuin tuhat vuotta lääketieteen keskuksena toimineesta Aleksandriastakin.

– Heikki Vuorinen on aivan käsittämätön kävelevä lääketieteen historian kirjasto. On lumoavaa kuunnella, kun hän maalaa kuvaa muinaisista ajoista suurella intohimolla. Toivottavasti jaksojen kuunteleminen on kuulijoille samanlainen ymmärrystä laajentava kokemus, kuin mitä minulle oli niiden tekeminen, Hevossaari sanoo.