
Päätoimittaja Jaana Suvisaari nostaa esiin kolme mielenkiintoista artikkelia Duodecim-lehden numerosta 11/2025. Tutustu Jaanan tärppeihin!
1. Vauvan ensimmäiselle elinvuodelle tyypilliset ilmiöt – tunnista medikalisaation riski
Lotta Immeli, Marie Korhonen, Terhi Solasaari, Maija Seppä-Moilanen ja Kaija-Leena Kolho
Tämä artikkeli toi vahvasti mieleen omien lasteni vauva-ajan. Ihmeellinen,valtavasti rakkautta herättävä vauva saapui kokemattoman äidin hoitoon – halu onnistua tehtävässä oli suuri, samoin epävarmuus. Tuoreilla vanhemmilla ei vielä ole mittakaavaa sen arvioimiseen, mistä tulisi huolestua ja mikä todennäköisesti menee ajan myötä ohi. Eikä univaje varsinaisesti auta selkeyttämään ajattelua. Ammattilaisten neuvot olivat korvaamattomia. Ja niitä kuunneltiin tarkasti.
Katsausartikkeli kuvaa tältä pohjalta huolestuttavaa kehityssuuntaa: vauvojen tavallisten ongelmien medikalisaatiota ja tutkimustietoon perustumattomien hoitokäytäntöjen lisääntymistä. Kielijänneleikkausten yleistymisestä on lehdessä myös pääkirjoitus. Medikalisaation vastavoimana kirjoittajat nostavat esiin neuvolajärjestelmän merkityksen ja korostavat perheiden empaattista, kiireetöntä kohtaamista.
2. Huumeita käyttäneiden itsemurhat
Pirkko Kriikku, Margareeta Häkkinen ja Ilkka Ojanperä
Huumeiden käyttö on lisääntynyt Suomessa. Huumeiden käyttö katsottiin todetuksi, jos oikeuskemiallisessa tutkimuksessa löytyi joko laiton huumausaine tai lääke, jota voidaan käyttää päihtymistarkoituksessa, ja taustatiedoissa ilmeni väärinkäyttöä tai huumeriippuvuutta. Itsemurhan tehneistä 11 prosenttia oli käyttänyt huumeita ennen kuolemaansa. Huumeita käyttäneistä itsemurhaan kuolleista yli 90 prosenttia oli alle 45-vuotiaita. Tutkimus tuo jälleen esiin, kuinka tärkeää on parantaa päihdepalvelujen saatavuutta sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien samanaikaista hoitoa Suomessa.
3. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon onnistuminen edellyttää terveydenhuollon ja apteekkien yhteistyötä
Henna M. A. Kyllönen, Eerika Alho, Satu Lindqvist, Anna-Mari Hokkanen, Niina Mononen, Emma Salminen, Marja Airaksinen ja Hanna M. Tolonen
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto käynnistyi Suomessa viime vuonna ja etenee vaiheittain vuosina 2024–2026. Katsausartikkeli kuvaa prosessin kulkua sekä apteekeissa annettavaa lääke- ja laiteneuvontaa. Katsaus tarjoaa hyödyllistä tietoa kaikille lääkäreille, jotka määräävät biologisia lääkkeitä.
Tämän numeron Toimitukselta-kirjoituksessa Riikka Nevala tuo esiin lääkärin näkökulman biologiseen lääkevaihtoon. Lääkärillä on velvollisuus määrätä edullisinta biosimilaaria, mikä ei ole aina yksinkertaista – lääkkeiden hinnat päivittyvät kahden viikon välein. Onkin toivottavaa, että biologisten lääkkeiden apteekkivaihtoa kehitetään jatkossa entistä sujuvammaksi kaikkien osapuolten näkökulmasta.
Jäsen, lue uusin Duodecim-lehti! Voit tutustua numeron sisältöön myös podcastina.
