Terveydenhuollon suurin murros on tapa, jolla data, tietosuoja ja asiantuntijuus kietoutuvat toisiinsa. Lääkäri yhdistää analytiikan tarkkuuden kliiniseen osaamiseen, potilaan yksilöllisiin tarpeisiin ja ammattiinsa liittyvään eettiseen harkintaan.
Terveydenhuollon suurin murros ei ole digitalisaatio sinänsä, vaan tapa, jolla data, tietosuoja ja asiantuntijuus kietoutuvat toisiinsa. On alkamassa aikakausi, jossa historiatiedon säilyttämisen lisäksi tietojärjestelmät osallistuvat tulevaisuuden terveydenhuollon rakentamiseen ennakoimalla kehityskulkuja yhdistämällä ja tulkitsemalla dataa. Lääketieteellinen asiantuntijuus on muuttumassa dynaamiseksi prosessiksi, jossa tekoäly ja kehittynyt analytiikka tukevat lääkärin päätöksentekoa ja muokkaavat sen peruslogiikkaa.
Lääkärin rooli tekoälyn ohjaajana on yhä tärkeämpi
Terveydenhuollon digitalisoituessa lääkärillä on aiempaa tärkeämpi rooli tekoälyn ohjaajana ja suunnannäyttäjänä. Lääkäri on juuri se, joka yhdistää analytiikan tarkkuuden kliiniseen osaamiseen, potilaan yksilöllisiin tarpeisiin ja ammattiinsa liittyvään eettiseen harkintaan.
Tekoäly ei siten poista lääkärin päätösvaltaa, mutta muuttaa sen luonnetta. Lääkärin asiantuntijuus on kykyä hyödyntää saatavilla olevaa dataa viisaasti, kysyä oikeita kysymyksiä ja varmistaa, että hoito pysyy ihmiskeskeisenä teknologian kehittyessä.
Terveydenhuollon toimivuuden edellytyksenä on myös vahva tietosuoja ja tietoturva, joita ei pidä ajatella vain sääntelyn asettamina velvoitteina. Potilastiedon turvallinen hallinta varmistaa, että järjestelmät voivat yhdistää ja analysoida tietoa luotettavasti eri lähteistä. Ilman vahvaa tietoturvaa järjestelmien kyky ennakoida ja tukea päätöksentekoa voi vaarantua, mikä heikentäisi diagnoosien ja hoidon laatua sekä potilasturvallisuutta.
Sääntelyn pitää tukea myös potilaiden mahdollisuuksia hallita omia terveystietojaan turvallisesti sekä ymmärtää, miten niitä voidaan hyödyntää hoidon tukena. Tämä edellyttää selkeitä käyttöoikeuksia, suojattuja järjestelmiä ja helppokäyttöisiä digipalveluita, joissa potilas voi tarkastella ja hallita tietojaan.
Samalla järjestelmien on tarjottava hänelle ymmärrettävää tietoa siitä, miten data vaikuttaa hoitopäätöksiin. Kun potilas ymmärtää, miten hänen tietojaan hyödynnetään, vahvistuu luottamus terveydenhuoltoon, ja päätöksenteko muuttuu läpinäkyvämmäksi ja eettisemmäksi. Vain hyvin suojattu ja eettisesti hallittu data voi toimia perustana järjestelmälle, joka tukee lääkäreitä ilman riskiä potilasturvallisuuden vaarantumisesta.
Ihmisen hyvinvointi on järjestelmän ainoa todellinen mittari
Sääntely voi parhaimmillaan luoda perustan, jossa tietosuoja toimii kilpailuetuna ja luottamuksen vahvistajana. Terveysteknologiayritysten ja lainvalmistelijoiden yhteistyössä voidaan luoda terveydenhuollolle sääntely-ympäristö, joka minimoi riskit ja maksimoi tiedon arvon potilaiden hoidossa. Lakien täytyy suojata tietoa, mutta myös mahdollistaa tiedon harkittu ja hallittu jakaminen, jotta se tuottaa toivottua arvoa.
Teknologia ei yksin ratkaise terveydenhuollon haasteita, ellei sen rinnalla kulje harkinta, vastuullisuus ja eettinen päätöksenteko. Tulevaisuuden järjestelmän on oltava muutakin kuin tehokas. Sen on oltava läpinäkyvä, oikeudenmukainen ja ennen kaikkea inhimillinen. Jokainen datapiste, algoritmin analyysi ja hoitopäätös edustaa yksilöä, jonka elämä ja hyvinvointi ovat lopulta järjestelmän ainoa todellinen mittari.
Sandra Liede toimii johtavana lakiasiantuntijana Terveysteknologia ry:ssä.
________________________________
Duodecim täyttää tämän vuoden marraskuussa 144 vuotta. Sairaan hyvä digiarki -blogisarjassa omien alojensa huippuammattilaiset pohtivat digitalisoituvan terveydenhuollon mahdollisuuksia ja sudenkuoppia.
Lue muut sarjassa ilmestyneet kirjoitukset
Vastaa